Szwajcarska tarta ryżowa

Składniki:

- 150 g ryżu długoziarnistego
- 700 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 150 g zmielonych migdałów bez skórki
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- sól
- cukier puder

Ciasto:

- 200 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 80 g masła
- 1 jajko
- papier do pieczenia
- garść suchej fasoli

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki zmieszać i wyrobić ręką ciasto na jednolitą masę. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i wyłożyć nim okrągłą formę do tarty, pamiętając o brzegach. Ponakłuwać. Przykryć papierem do pieczenia i przycisnąć go fasolą. Piec w temp. 180 st. C ok. 10 minut.

Ugotować ryż. W dużej, ciężkiej patelni połączyć ugotowany ryż z mlekiem, cukrem, masłem i solą. Postawić na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować, aż masa zgęstnieje (ok. 20 minut). Ostudzić, zmiksować. Z cytryny obetrzeć skórkę, posiekać i dodać do ryżu. W osobnej misce wymieszać migdały z mąką, a następnie z ryżem. Napełnić masą formę z ciasta i piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypać tartę cukrem pudrem.

Źródło:

Newsweek na Wielkanoc: Piotr Bikont, Robert Makłowicz, 58 Wielkanocnych przepisów z różnych stron świata.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje