Tango łosoś

Przepis z Argentyny

Składniki:

- ćwierć kostki roztopionego masła
- ćwierć szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- pół kilograma filetów z łososia

Sposób przyrządzania:

W szklanej misce wymieszać roztopione masło, cukier, sos sojowy, sok z cytryny i wino. Dokładnie wymieszać tak długo, aż rozpuści się cukier. Do miski włożyć filety łososia, wymieszać z sosem, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę, pamiętając o tym, żeby po jakimś czasie wymieszać go i przewrócić na druga stronę, tak żeby wszystkie kawałki ryby równomiernie się marynowały.

Tak przygotowanego łososia należy upiec na grillu, polewając od czasu do czasu pozostałą marynatą. Można go też usmażyć albo upiec w piekarniku.

Przepis pochodzi ze strony Beaty Pawlikowskiej: www.beatapawlikowska.com


Informacje