Tarta pomarańczowa

Składniki:

- 4 jaja
- 180 g cukru
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 75 g mąki
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 40 g migdałów w płatkach
- 250 ml soku z pomarańczy do polania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Utrzyj żółtka z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ze skórką pomarańczy. Rozpuść masło i odstaw do schłodzenia. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, dodaj wystudzone masło i dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wyłóż papierem, posyp płatkami migdałowymi, a następnie wylej na nie ciasto.
Piecz w temperaturze 175 st. C przez 30 minut.
Po upieczeniu obróć ciasto i delikatnie ponakłuwaj je wykałaczką. Podgrzej sok z pomarańczy, dodając do niego łyżkę cukru. Polej nim ciasto. Podawaj schłodzone.

Źródło: „Gala”, 3-9 września 2007, nr 36

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje