Tort gryczano-migdałowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Na tortownicę o średnicy 22-24cm

Składniki:

Ciasto:

- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 200 g stopionego masła
- 100 g drobno zmielonych migdałów
- 150 g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego

Do przełożenia:

- 200 g marmolady morelowej lub pomarańczowej
- 1 łyżka soku z cytryny

Lukier:

- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka suszonych moreli do ozdoby
- masło i bułka tarta do wysypania tortownicy

Sposób przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wierzch i boki tortownicy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopione masło, migdały, a następnie stopniowo na niskich obrotach miksera mąkę gryczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 40-45min, aż wierzch się zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjmujemy ciasto i studzimy.

Kroimy upieczone ciasto na 2 części i smarujemy dolną warstwę marmoladą, podgrzaną z sokiem cytrynowym . Kładziemy na wierzch drugą część ciasta. Ucieramy składniki lukru i polewamy nim wierzch ciasta. Możemy przyozdobić lukier pokrojonymi w paski suszonymi morelami i orzechami.

Zobacz też inne przepisy kulinarne


Informacje