Tort jogurtowy

Składniki:

- 5 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 10 dag herbatników
- 50 dag jogurtu naturalnego
- 6-7 łyżeczek żelatyny
- skórka i sok z 1 cytryny
- 20 dag śmietany kremówki
- 1 puszka brzoskwiń
- 15 dag malin
- 15 dag porzeczek
- 15 dag czarnych jagód
- 1 galaretka owocowa

Wykonanie:

Pokruszyć herbatniki, wymieszać ze stopionym tłuszczem i 2 łyżkami cukru. Wylepić spód tortownicy, schłodzić godzinę. Jogurt połączyć z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny, rozpuszczoną żelatyną. Gdy zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno śmietanę. Przełożyć do formy, schłodzić 4 godziny. Obłożyć owocami, polać galaretką przygotowaną z mniejszą niż podano w przepisie ilością wody. Schłodzić.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje