Wino gronowe z winogron

Składniki:

- 10 kg winogron
- 3,5 kg cukru
- 5 litrów wody
- drożdże winne rasy Tokaj lub Madera

Sposób przyrządzenia:

Przygotować matkę drożdżową. Z umytych owoców wycisnąć sok i zmieszać z przegotowaną letnią wodą (lub sokiem ze słodkich jabłek lub gruszek). Winogrona ugnieść lub zmiażdżyć tłuczkiem w misie kamionkowej lub sokowirówce. Zalać wrzącą wodą wytłoki i po 3 dniach miazgę przecedzić. Połowę cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do zastawu. Po dwóch dniach dodaje się resztę cukru i butelkę zamyka korkiem z rurką fermentacyjną. Po miesiącu burzliwej fermentacji ściągnąć wino i poddać kolejnej fermentacji. Kolejne ściągnięcie wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez miesiąc. Rozlać do butelek.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 1-2 września 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje