Wino z owoców pigwowca

Składniki:

- 3 kg owoców pigwowca
- 2 kg cukru
- 2 g pożywki
- drożdże winne

Sposób przyrządzenia:

Dojrzałe, umyte i osaczone owoce pokroić na drobne kawałki i zalać wrzącą wodą tak, aby je przykryła. Utrzymywać w ciągu kilku minut w stanie wrzenia, a następnie odstawić z ognia. Po ostudzeniu przecedzić przez bardzo gęste sito lub woreczek i odsączyć. Wytłoczyny ponownie zalać wrzątkiem i po kilku godzinach odcedzić, a następnie dodać do wcześniej przygotowanego moszczu. Dodać cukier, pożywkę i matkę drożdżową. Po pierwszym ściągnięciu wina można dodać moszczu z czarnej porzeczki lub czarnego bzu, ale w ilości nie większej niż 10 proc. w stosunku do wina. Dodatek ten poprawia kolor i smak.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 1-2 września 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje