Wino z żyta

Składniki:

- 2,5 kg żyta
- woda
- garść rodzynek
- 2,25 kg cukru
- 8 dag kwasku cytrynowego
- 4 g fosforanu amonowego
- silnie fermentująca matka drożdżowa (najlepiej rasy Tokaj nr 13 lub Bingen nr 5)

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butli o pojemności 15 l. Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z zawartością kwasku cytrynowego. Po kilku godzinach dolać 5 litrów roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru). Dodać 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentującej matki drożdżowej (najlepiej rasy Tokaj nr 13 lub Bingen nr 5). Zamknąć butlę korkiem z rurką fermentacyjną. Po 4-5 dniach burzliwej fermentacji dodać resztę roztworu cukrowego (ok. 2-3 litrów) tak, aby było 10 litrów moszczu w butli oraz 1 gram pożywki (fosforanu amonowego). Po 3-4 tygodniach młode wino zlać do innej butli na spokojną fermentację, która rwa ok. 3 tygodni. Następnie ściągnąć wino do dojrzewania. Wino z żyta szybko się klaruje i dojrzewa. W ciągu niecałego roku jest gotowe do spożycia.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 1-2 września 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje