Żeberka w miodzie

Składniki:

- 0,5 kg żeberek
- sól
- pieprz
- olej

Na sos:

- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki miodu
- 150 ml octu
- sól
- pieprz
- bazylia
- majeranek

Sposób przyrządzenia:

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. Potem zrumienić je na gorącym oleju. Odłożyć do żaroodpornego naczynia. Przygotować sos. Na tłuszczu od smażenia żeberek poddusić pokrojone cebule i posiekany czosnek. Dodać miód, ocet i przyprawy według uznania. Dusić około 15 minut. Zalać sosem żeberka, przykryć naczynie i dusić w piekarniku do miękkości (około 1,5 godziny). Dla tych, którzy nie posiadają naczyń żaroodpornych, sprawdza się wersja z głęboką patelnią. Reszta procedury wygląda tak samo. Żeberka w miodzie są pyszne same, z dodatkiem musztardy, ze świeżym pieczywem lub talarkami ziemniaków.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 19 marca 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje