Żenicha kresowa (nalewka z owoców dzikiej róży)

To jedna z najsłynniejszych polskich nalewek. Robiono ją na owocach dzikiej róży, która już dojrzewa w ogrodach i lasach.

Składniki:

- 1 kg dorodnych owoców dzikiej róży
- 0,75 litra spirytusu
- 0,5 litra czystej wódki 40-procentowej
- 0,5 litra miodu
- 5-6 goździków
- po 1 łyżeczce suszonego kwiatu rumianku i mięty.

Oto autorska recepta Haliny Mamok, autorki wielu artykułów o nalewkach:

Owoce zamrozić w lodówce na 3 dni. Rozmrozić, ponakłuwać, dodać przyprawy i zalać spirytusem. Szczelnie zamknięty słój ustawić w ciepłym miejscu na pięć tygodni. Następnie alkohol zlać, a owoce dobrze wycisnąć, uzyskany sok przecedzić i połączyć z nalewką. Miód zagotować z 2 szklankami wody, ostudzić, dodać wódkę i wymieszać z nalewką. Gotowy trunek porozlewać do butelek i pozostawić do sklarowania. Potem ściągnąć klarowny płyn, a osad przefiltrować przez lejek z watą bawełnianą upchaną w nóżce. Żenicha powinna dojrzewać co najmniej trzy miesiące.

Źródło: „Dziennik Wschodni”, 26 września 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje