Zupa krem ze szparagów

Składniki na 4 porcje:

- 500 g szparagów
- 25 g masła
- 150 ml śmietany
- 150 ml białego wina
- 1 czubata łyżka świeżego estragonu
- 750 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- sól

Sposób przyrządzania:

Poobcinaj końcówki łodyżek, obierz stwardniałą warstwę i potnij łodygi szparagów (główki pozostaw w całości). Gotuj łodygi i główki przez 10 minut w 750 ml wody z odrobiną cukru i soli. Rozpuść masło. Główki szparagów odłóż. Na masło wrzuć rozgniecione kawałki szparagów i dobrze wymieszaj na dużym ogniu. Dodaj śmietanę i zmniejsz płomień. Ciągle mieszając dodaj do masy wodę, w której gotowały się szparagi, podlej białym winem. Zagotuj, a później przykryj i gotuj na małym ogniu 10 minut, potem ostudź i zmiksuj na krem. Teraz dodaj czubki szparagów i gotuj na małym ogniu jeszcze około 2-4 minut. Rozlewaj zupę do miseczek i posypuj każdą porcję świeżym estragonem.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje