Zupa solferino

Składniki:

- kości i mięso z kurczaka
- młoda włoszczyzna
- 1 szklanka zielonego groszku
- 30 dag młodych ziemniaków
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki startego ostrego sera
- łyżka koncentratu pomidorowego.

Sposób przyrządzenia:

Opłukane mięso, kości i włoszczyznę zalać 1,5 litra wody, posolić, gotować pół godziny. Dodać groszek i ziemniaki, gotować dalej z dodatkiem koncentratu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je wraz z kośćmi, pokroić i dodać do zupy. Śmietanę starannie wymieszać z żółtkami i rozprowadzić niewielką ilością zupy. Wlać do garnka, zagotować. Wymieszać z serem. Rozlać do bulionówek i posypać koperkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 21 maja 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje