Zupa z porów

Składniki:

- 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
- 2 pory
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 6 kromek razowego chleba na grzanki
- natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

Starannie umyte pory przekrój wzdłuż na pół i pokrój razem z zielonymi częściami w cienkie półplasterki. W rondelku roztop 2 łyżki masła, wrzuć pokrojone pory i duś je na małym ogniu. Wystarczy kwadrans. Do garnka z gorącym wywarem dodaj pory (razem z pysznym sosikiem z duszenia), całość dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj 10 minut i dopraw śmietaną.

Na koniec przygotuj grzanki. Chleb pokrój w kostkę i zrumień na łyżce masła.

Zupę podawaj z grzankami, posypaną natką pietruszki.

Źródło: „Tygodnik Puławski”, 7 grudnia 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje