Obiad

Bitki wołowe – przepis na obiad w 30 minut

Szukasz przepisu na idealnie kruche mięso wołowe? Koniecznie sprawdź nasz przepis na bitki wołowe.  To jedno z bardziej tradycyjnych i uniwersalnych dań. W zależności od przypraw i dodatków może mieć rozmaity aromat, jednak jego podstawą jest soczyste, dobrze przyrządzone mięso. Zapraszamy Cię do królestwa smaku!

bitki wołowe

Bitki wołowe — tradycja na talerzu

Bitki wołowe to jedno z bardziej tradycyjnych dań wielu kulinarnych kultur. Głównym składnikiem tego przepisu jest oczywiście cienko rozbite mięso wołowe. Do naszego przepisu wybraliśmy mięso z udźca.

Bitki można podawać z klasycznymi ziemniakami lub batatami. Doskonale komponują się z nimi także tłuczone ziemniaki, na które znajdziesz przepis na samym końcu.

Przepis na bitki wołowe

Podstawą jest oczywiście wybór dobrej jakości mięsa. Nasz przepis stworzony został z myślą o 6 porcjach i do jego wykonania będziesz potrzebował ok. 1 kg wołowego udźca. Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej marynując je w przyprawach.

Składniki na bitki wołowe:

  • 1 kg mięsa wołowego (udziec)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • estragon
  • majeranek
  • bazylia
  • 3 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżecza mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)

Jak wykonać bitki wołowe?

Dzień wcześniej wykonaj marynatę. Przypraw: majeranek, bazylię, estragon, oregano, zioła prowansalskie i olej wlej do miski. Mięso pokrój na steki za pomocą ostrego noża szefa kuchni i delikatnie rozbij i umieść w misce tak, aby każdy  kawałek mięsa był natarty marynatą. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie bitek wołowych jest proste. Rozgrzej patelnię nasmarowaną i zacznij obsmażać mięso. Ważne, aby zanim przystąpisz do smażenia mięso mogło uzyskać temperaturę pokojową. Następnie podsmażone kawałki odkładaj do garnka. Do bitek świetnie sprawdzi się żeliwna brytfanka.

Na koniec na patelni zarumień czosnek i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Dodaj je do mięsa.

Do naczynia z mięsem wlej wrzątek (tak, aby zakrył mięso) i zagotuj. Dodaj ziele angielskie, majeranek i liście laurowe. Duś całość na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Pamiętaj, aby kontrolować ilość wody podczas gotowania i w razie potrzeby jej dolać.  Następnie przez drobne sito przesyp po łyżeczce mąki  ziemniaczanej dla zgęstnienia sosu. Gotowe!

Bitki wołowe z tłuczonymi ziemniakami

Bitki wołowe z ziemniaczanym purée to coś wspaniałego. Wystarczy po ugotowaniu ziemniaków je zagnieść z łyżką masła i dodatkiem mleka. Ziemniaki możesz posypać świeżo posiekanym koperkiem dla uzyskania aromatu. Smacznego!

Sprawdź też przepis na sos ziołowy.

Weronika Polak

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się stosunkowo niedawno, w 2021 roku, kiedy to odkryłam, że gotowanie może być pasjonujące i twórcze. Przez lata nie rozumiałam, co inni w tym widzą, ale wszystko zmieniło się, gdy zaczęłam eksplorować kulinarny świat przez poradniki na platformach społecznościowych. Teraz gotowanie stało się dla mnie prawdziwą pasją. Wciąż rozwijam swoje umiejętności, uczęszczając na różnorodne kursy kulinarne, które pozwalają mi zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Szczególnie przyciągają mnie bardziej skomplikowane dania, które wymagają większej wiedzy i umiejętności. Cenię sobie wyzwanie i satysfakcję, jaką daje mi tworzenie czegoś wyjątkowego i pysznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *