Bitki wołowe – przepis na obiad w 30 minut
Szukasz przepisu na idealnie kruche mięso wołowe? Koniecznie sprawdź nasz przepis na bitki wołowe. To jedno z bardziej tradycyjnych i uniwersalnych dań. W zależności od przypraw i dodatków może mieć rozmaity aromat, jednak jego podstawą jest soczyste, dobrze przyrządzone mięso. Zapraszamy Cię do królestwa smaku!
Bitki wołowe — tradycja na talerzu
Bitki wołowe to jedno z bardziej tradycyjnych dań wielu kulinarnych kultur. Głównym składnikiem tego przepisu jest oczywiście cienko rozbite mięso wołowe. Do naszego przepisu wybraliśmy mięso z udźca.
Bitki można podawać z klasycznymi ziemniakami lub batatami. Doskonale komponują się z nimi także tłuczone ziemniaki, na które znajdziesz przepis na samym końcu.
Przepis na bitki wołowe
Podstawą jest oczywiście wybór dobrej jakości mięsa. Nasz przepis stworzony został z myślą o 6 porcjach i do jego wykonania będziesz potrzebował ok. 1 kg wołowego udźca. Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej marynując je w przyprawach.
Składniki na bitki wołowe:
- 1 kg mięsa wołowego (udziec)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
- estragon
- majeranek
- bazylia
- 3 ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżecza mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)
Jak wykonać bitki wołowe?
Dzień wcześniej wykonaj marynatę. Przypraw: majeranek, bazylię, estragon, oregano, zioła prowansalskie i olej wlej do miski. Mięso pokrój na steki za pomocą ostrego noża szefa kuchni i delikatnie rozbij i umieść w misce tak, aby każdy kawałek mięsa był natarty marynatą. Wstaw do lodówki.
Przygotowanie bitek wołowych jest proste. Rozgrzej patelnię nasmarowaną i zacznij obsmażać mięso. Ważne, aby zanim przystąpisz do smażenia mięso mogło uzyskać temperaturę pokojową. Następnie podsmażone kawałki odkładaj do garnka. Do bitek świetnie sprawdzi się żeliwna brytfanka.
Na koniec na patelni zarumień czosnek i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Dodaj je do mięsa.
Do naczynia z mięsem wlej wrzątek (tak, aby zakrył mięso) i zagotuj. Dodaj ziele angielskie, majeranek i liście laurowe. Duś całość na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Pamiętaj, aby kontrolować ilość wody podczas gotowania i w razie potrzeby jej dolać. Następnie przez drobne sito przesyp po łyżeczce mąki ziemniaczanej dla zgęstnienia sosu. Gotowe!
Bitki wołowe z tłuczonymi ziemniakami
Bitki wołowe z ziemniaczanym purée to coś wspaniałego. Wystarczy po ugotowaniu ziemniaków je zagnieść z łyżką masła i dodatkiem mleka. Ziemniaki możesz posypać świeżo posiekanym koperkiem dla uzyskania aromatu. Smacznego!
Sprawdź też przepis na sos ziołowy.