Bitki wołowe w sosie – jak je przygotować?
Bitki wołowe w sosie to klasyczny przepis na danie dla całej rodziny. Podawane z delikatnym, aromatycznym sosem zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na bitki wołowe w sosie. Możesz je serwować z ziemniakami lub ulubioną kaszą z dodatkiem świeżej surówki, lub kiszonej kapusty. Gotuj z pasją!
Bitki wołowe, w sosie, czyli przepis na sukces
Bitki wołowe w sosie to przede wszystkim kruche, aromatyczne mięso, które niemalże rozpływa się w ustach. To tradycyjne danie spotykane jest w wielu kuchniach świata. Jesteśmy przekonani, że nasz przepis na bitki wołowe w sosie to strzał w dziesiątkę!
Co jest potrzebne na bitki wołowe w sosie?
- 1/2 kg mięsa wołowego (np. udziec)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 2 łyżeczki mąki pszennej
Jak zrobić bitki wołowe w sosie?
Mięso należy pokroić tworząc z nich steki i następnie delikatnie rozbić. Najlepiej użyć do tego specjalnego tłuczka do mięsa. Mięso wołowe zawiera bowiem włókna, które warto rozbić jeszcze przed smażeniem. To sprawi, że bitki będą naprawdę kruche. Tak przygotowane mięso podsmaż na rozgrzanej patelni tak, aby zarumieniło się z każdej ze stron i przełóż do innego naczynia np. żeliwnej brytfanki.
Mięso zalej zimną wodą i dodaj rozmaryn, lubczyk oraz odrobinę kminu.
Cebulę pokrój w kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do mięsa wraz z przeciśniętym przez wyciskacz czosnkiem. Wszystko razem duś przez około 2,5 godziny na małym ogniu.
W razie potrzeby dolewaj wody. Na koniec dodaj soli i pieprzu. Do szklanki odlej nieco sosu powstałego w procesie gotowania. Dodaj do niego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i dodaj z powrotem do naczynia z mięsem. Zagotuj. Podawaj danie na ciepło.
Z czym podawać bitki wołowe?
Gotowe bitki podawaj z wybranymi przez siebie składnikami. Mogą to być tradycyjne ziemniaki lub purée. Świetnie sprawdzi się też kasza gryczana lub jęczmienna, a także kasza bulgur. Kasze to ważny element naszej diety dlatego warto wprowadzać je do kuchni co najmniej kilka razy w tygodniu!
Sprawdź też pomysł na sos ziołowy.