PrzepisyDesery

Ciasteczka orzechowe — jak je zrobić w 30 minut?

Przepis na ciasteczka orzechowe, czyli klasyczny smakołyk, który jest pyszny i pożywny. Są łatwe w przygotowaniu dlatego sprawdzą się na wiele okazji! Dowiedz się, jak zrobić ciasteczka orzechowe, które będą źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zapraszamy!

ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka na bazie orzechów są popularne na całym świecie. Ich wykonanie jest proste, a skład sprawia, że są zdrowszą alternatywą od innych słodkich smakołyków. Orzechy są bowiem bogate w białko, zdrowe tłuszcze i błonnik, co sprawia, że warto je wprowadzić do codziennej diety. Przygotowanie ciasteczek orzechowych w domu jest szybkie i łatwe. Poznaj nasz przepis na szybki deser.

Jak zrobić ciasteczka orzechowe?

Ciasteczka te są naprawdę łatwe do zrobienia, a ich dodatkowym atutem jest fakt, że składniki możesz dowolnie modyfikować według własnych preferencji smakowych. W naszym przepisie zajdziecie propozycje na kruche ciasteczka z orzechów włoskich. Przygotuj się na coś aromatycznego i pysznego!

Ciasteczka orzechowe – sprawdzony przepis

Przygotowanie ciastek to wspaniały sposób na rodzinne spędzenie czasu. Dzieci uwielbiają piec ciasteczka, więc przygotujcie się na prawdziwą ucztę! Czas przygotowania ciasteczek to ok. 30 minut.

Składniki:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • szczypta soli

Jak przygotować ciasteczka orzechowe?

Zacznij od zmielenia orzechów włoskich tak, aby ich struktura przypominała drobny piasek. Dodaj do nich przesianą mąkę i cukier puder (kilka łyżek cukru pudru zostaw na koniec, aby obtoczyć ciasteczka). Dodaj także szczyptę soli, proszek do pieczenia, sok z cytryny, masło oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, a następnie umieść ciasto na 15 minut w zamrażarce.

Następnie wyjmij ciasto i zacznij formować z niego małe kuleczki. Każdą z nich obtocz w cukrze pudrze. Ciasteczka orzechowe ułóż na blaszce lub foremce do pieczenia, którą kupisz np. tutaj: https://gerlach.pl/formy-do-pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz kwadrans (ok. 15 minut).

Upieczone ciasteczka powinny być wyrośnięte i mieć lekko popękaną strukturę. Nim ciasteczka trafią do brzuszka warto dać im czas na ostygnięcie. Ciasteczka dobrze jest włożyć do szklanego naczynia do przechowywania lub dużej puszki.

Sprawdź też przepis na tiramisu truskawkowe.

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!