Ciasteczka orzechowe — jak je zrobić w 30 minut?
Przepis na ciasteczka orzechowe, czyli klasyczny smakołyk, który jest pyszny i pożywny. Są łatwe w przygotowaniu dlatego sprawdzą się na wiele okazji! Dowiedz się, jak zrobić ciasteczka orzechowe, które będą źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zapraszamy!
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka na bazie orzechów są popularne na całym świecie. Ich wykonanie jest proste, a skład sprawia, że są zdrowszą alternatywą od innych słodkich smakołyków. Orzechy są bowiem bogate w białko, zdrowe tłuszcze i błonnik, co sprawia, że warto je wprowadzić do codziennej diety. Przygotowanie ciasteczek orzechowych w domu jest szybkie i łatwe. Poznaj nasz przepis na szybki deser.
Jak zrobić ciasteczka orzechowe?
Ciasteczka te są naprawdę łatwe do zrobienia, a ich dodatkowym atutem jest fakt, że składniki możesz dowolnie modyfikować według własnych preferencji smakowych. W naszym przepisie zajdziecie propozycje na kruche ciasteczka z orzechów włoskich. Przygotuj się na coś aromatycznego i pysznego!
Ciasteczka orzechowe – sprawdzony przepis
Przygotowanie ciastek to wspaniały sposób na rodzinne spędzenie czasu. Dzieci uwielbiają piec ciasteczka, więc przygotujcie się na prawdziwą ucztę! Czas przygotowania ciasteczek to ok. 30 minut.
Składniki:
- 250 g orzechów włoskich
- 70 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- szczypta soli
Jak przygotować ciasteczka orzechowe?
Zacznij od zmielenia orzechów włoskich tak, aby ich struktura przypominała drobny piasek. Dodaj do nich przesianą mąkę i cukier puder (kilka łyżek cukru pudru zostaw na koniec, aby obtoczyć ciasteczka). Dodaj także szczyptę soli, proszek do pieczenia, sok z cytryny, masło oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, a następnie umieść ciasto na 15 minut w zamrażarce.
Następnie wyjmij ciasto i zacznij formować z niego małe kuleczki. Każdą z nich obtocz w cukrze pudrze. Ciasteczka orzechowe ułóż na blaszce lub foremce do pieczenia, którą kupisz np. tutaj: https://gerlach.pl/formy-do-pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz kwadrans (ok. 15 minut).
Upieczone ciasteczka powinny być wyrośnięte i mieć lekko popękaną strukturę. Nim ciasteczka trafią do brzuszka warto dać im czas na ostygnięcie. Ciasteczka dobrze jest włożyć do szklanego naczynia do przechowywania lub dużej puszki.
Sprawdź też przepis na tiramisu truskawkowe.