Ciasto na pizzę po włosku – jak je przygotować?
Pizza to włoski specjał, który trafia w serca smakoszy całego świata. Najważniejszym jego elementem jest ciasto, które jest cienkie, chrupiące i aromatyczne. Dowiedz się jak wykonać ciasto na pizzę po włosku!
Pizza, czyli królowa włoskiej kuchni
Pizza jest znana i lubiana na niemalże całym świecie. Pochodzi z Włoch, w których stała się symbolem kultury kulinarnej. Historia pizzy sięga już starożytności, jednak jej współczesna forma narodziła się w XVIII-wiecznym Neapolu. Początkowo pizza była pożywieniem ubogiej części społeczeństwa, z czasem wkroczyła także na salony wszystkich warstw społecznych.
Dzisiaj pizza to popularne danie, a pizzerie można znaleźć w różnych zakątkach świata. Można ją również wykonać samodzielnie we własnej kuchni! Jeśli jesteście gotowi na odrobinę włoskiego smaku w Waszym domu, to koniecznie poznajcie nasz niezwodny przepis na ciasto na pizzę po włosku!
Przepis na ciasto na pizzę po włosku
Jeśli szukasz przepisu na idealnie ciasto na pizzę po włosku – trafiłeś doskonale. Nasze ciasto jest cienkie i chrupiące. Twoja domowa pizza będzie smakowała jak z najlepszej włoskiej restauracji[AB1] ! Aby ciasto na pizzę wyszło perfekcyjnie, warto zadbać o dobre i sprawdzone składniki. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór mąki. Warto postawić na oryginalną włoską mąkę typ 00, którą znajdziecie w sklepach z produktami pochodzącymi prosto ze słonecznej Italii. Niektórzy decydują się na wyrabianie ciasta z tradycyjnej mąki pszennej jednak efekt będzie z goła inny niż ten, o który chodzi.
W przypadku ciasta do pizzy bardzo istotny jest proces jego wyrabiania. Warto poświecić na to nieco więcej czasu niż przy innych ciastach. My zdecydowanie polecamy wyrabianie ręczne, jednak można skorzystać z pomocy kuchennego robota.
Pamiętaj o tym, że ciasto na włoską pizzę musi mieć czas na wyrośnięcie. Warto wziąć to pod uwagę planując to danie na obiad czy kolacje, aby zacząć wyrabianie odpowiednio wcześniej!
Ciasto na pizzę po włosku
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki włoskiej typ 00
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek
Jak przygotować ciasto na pizzę po włosku?
Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zacznij od ogrzania ich do temperatury pokojowej. Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj 1/2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W kolejnym kroku przesiej przez sito mąkę do dużej miski i dodaj sól. Wykonaj wgłębienie na środku i wlej do niego zaczyn. Przez kilka minut intensywnie mieszaj składniki. Na koniec dodaj oliwę.
Wymieszane składniki wyłóż na blat lub stolnicę poruszoną mąką i zacznij proces wyrabiania. Ciasto na pizzę po włosku powinno się wyrabiać minimum 15 minut. Ugniataj tak długo, aby ciasto stało się gładkie, jednolite i elastyczne. Następnie ciasto włóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i daj mu czas na wyrośnięcie (1-2 godzin).
Po wyrośnięciu ciasto wyjmij z miski i dalej zagniataj. Podziel je na 2 części i uformuj z nich kulki. Odłóż na ok. 10 minut na bok i przykryj ponownie bawełnianą ściereczką.
Blachę do pieczenia posmaruj oliwą. Wyłóż na nią jedną kulkę i za pomocą dłoni zacznij formowanie pizzy. Rozpłaszczaj i rozciągaj ciasto nadając mu powoli plackowaty kształt. Bardzo dobrze, aby czynność ta trwała dość długo. Ciasto na pizzę jest bowiem elastyczne i potrzebuje
Włoska pizza – wskazówki
Pamiętaj, aby nie używać gorącej wody, bowiem może ona zabić drożdże. W przypadku ciasta na pizzę używana woda powinna być ciepła dzięki czemu będzie aktywowała drożdże.
Kluczowa jest cierpliwość. Daj ciastu czas na odpowiednie wyrośnięcie!
Pizza lubi gorącą temperaturę. Dlatego wykorzystaj najwyższą moc swojego piekarnika. Dobrym wyborem w przypadku domowej pizzy jest zaopatrzenie się w specjalny kamień, który pomaga rozprowadzić ciepło. Buon apetito!
Sprawdź też, jak przygotować na obiad bitki w sosie wołowym.