Jajka po holendersku – smaczny pomysł na śniadanie w 15 minut
Śniadanie należy do najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Postaw na ciekawe i pełne wartości przepisy. Jednym z nich jest przepis na jajka po holendersku. Jajka w naszej diecie powinny pojawiać się nawet kilka razy w tygodniu. Poznaj nieco inny sposób ich serwowania i poznaj nasz świeży i smaczny pomysł na śniadanie.
Jajka po holendersku
Sposobów serwowania jajek jest całkiem sporo. Oprócz najbardziej popularnych jajek na miękko czy twardo jajka mogą być przygotowane w koszulkach, w formie pasty… Popularne są również jajka po holendersku. Swoją nazwę zawdzięczają słynnemu sosowi holenderskiemu, który przygotowany jest na bazie masła, żółtek, cytryny i wina.
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na podanie jajek z pewnością spodoba Ci się nasz przepis na jajka po holendersku!
Przepis na jajka po holendersku
Jajka po holendersku, czyli inaczej jajka po benedyktyńsku to jajka w koszulce podawane z dodatkiem sosu holenderskiego. Jest to pomysł na wykwintne i eleganckie śniadanie. Wykonanie przepisu zacznij od sosu holenderskiego, a jajka zostaw na sam koniec, aby móc podać je w odpowiedniej temperaturze. Powodzenia!
Sos holenderski – składniki i przygotowanie
Składniki:
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 3 łyżki soku z cytryny lub ocet winny
- sól
- biały pieprz
Jak wykonać sos holenderski?
Masło rozpuść w małym rondelku. Pamiętaj jednak, aby go nie zagotować. Żółtka (jajek w temperaturze pokojowej) umieść w szklanej misie. Jajka najlepiej ubić na parze, jednak jeśli z przyczyn technicznych trudno wykonać Ci ten krok, możesz go pominąć i od razu dodać sok cytryny lub ocet.
Jeśli jednak chcesz iść zgodnie z klasycznym przepisem to należy nalać wody do 1/4 wysokości garnka, następnie włożyć sito, a do sita miskę z żółtkami w taki sposób, aby nie dotykała ona wody. Zacznij podgrzewać wodę, ale rób to na tyle delikatnie, aby żółtka się nie ścięły. Dodaj ocet lub sok z cytryny i za pomocą trzepaczki zacznij ubijać żółtka na sicie. Cały czas ubijając dodaj sól i biały pieprz. Następnie zacznij bardzo powoli i delikatnie dolewać do jajek masła. Kontynuuj ubijanie, aż dodasz całe masło i sos uzyska jednolitą masę. Gotowe!
Jajka w koszulkach – ciekawe jajka po holendersku
Nasza propozycja to przepis na nieoczywiste jajka. Aby go wykonać, należy przygotować jajka w koszulce. Ich wykonanie nie jest trudne, ale warto precyzyjnie trzymać się kilku wskazówek. Do jajek po holendersku dobrze jest wybrać ekologiczne i świeże jajka. To ich smak jest tutaj najważniejszy!
Aby przygotować jajka w koszulce, będziesz potrzebował niewielkiego rondelka oraz octu spirytusowego 10%. Jajka wbij do małej miseczki co ułatwi Ci późniejsze wlewanie do gotującej się wody.
Jak zrobić jajka w koszulce?
Zagotuj ok. 1 l wody i dodaj do niego 2 łyżki octu spirytusowego 10%. Ustaw mniejszą moc palnika, aby woda delikatnie się gotowała. Zacznij mieszać wrzątek, tak, aby nadać wodzie spiralny ruch. W centrum powinien powstać mały, charakterystyczny wir. Przestań mieszać i do rozpędzonej wody natychmiast dodaj jajko. Po około 2-3 minutach jajko powinno być gotowe. Wyjmij je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej. Przygotuj kolejne jajka. Dobrze ugotowane jajko w koszulce powinno mieć lejące żółtko otoczone ściętym białkiem.
Jak podawać jajka po holendersku?
Klasyczny przepis to jajka z sosem podawane w towarzystwie pieczywa podawanego na zarumieniony boczek. Możesz jednak pominąć pieczywo i jajka podać na liściach rukoli lub świeżego szpinaku.
Ugotowane jajka delikatnie podaj na talerz, a następnie zwieńcz potrawę polewając ją sosem holenderskim
Jajka po benedyktyńsku to pomysł na pyszne śniadanie. Świetnie sprawdzą się w dni, kiedy mamy trochę więcej czasu na gotowanie. Smacznego!
Dowiedz się również, jak długo gotować jajka na miękko.