KolacjaPrzepisyŚniadanie

Jajka po holendersku – smaczny pomysł na śniadanie w 15 minut

Śniadanie należy do najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Postaw na ciekawe i pełne wartości przepisy. Jednym z nich jest przepis na jajka po holendersku. Jajka w naszej diecie powinny pojawiać się nawet kilka razy w tygodniu. Poznaj nieco inny sposób ich serwowania i poznaj nasz świeży i smaczny pomysł na śniadanie.

jajka po holendersku

Jajka po holendersku

Sposobów serwowania jajek jest całkiem sporo. Oprócz najbardziej popularnych jajek na miękko czy twardo jajka mogą być przygotowane w koszulkach, w formie pasty… Popularne są również jajka po holendersku. Swoją nazwę zawdzięczają słynnemu sosowi holenderskiemu, który przygotowany jest na bazie masła, żółtek, cytryny i wina.

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na podanie jajek z pewnością spodoba Ci się nasz przepis na jajka po holendersku!

Przepis na jajka po holendersku

Jajka po holendersku, czyli inaczej jajka po benedyktyńsku to jajka w koszulce podawane z dodatkiem sosu holenderskiego. Jest to pomysł na wykwintne i eleganckie śniadanie. Wykonanie przepisu zacznij od sosu holenderskiego, a jajka zostaw na sam koniec, aby móc podać je w odpowiedniej temperaturze. Powodzenia!

Sos holenderski – składniki i przygotowanie

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny lub ocet winny
  • sól
  • biały pieprz

Jak wykonać sos holenderski?

Masło rozpuść w małym rondelku. Pamiętaj jednak, aby go nie zagotować. Żółtka (jajek w temperaturze pokojowej) umieść w szklanej misie. Jajka najlepiej ubić na parze, jednak jeśli z przyczyn technicznych trudno wykonać Ci ten krok, możesz go pominąć i od razu dodać sok cytryny lub ocet.

Jeśli jednak chcesz iść zgodnie z klasycznym przepisem to należy nalać wody do 1/4 wysokości garnka, następnie włożyć sito, a do sita miskę z żółtkami w taki sposób, aby nie dotykała ona wody. Zacznij podgrzewać wodę, ale rób to na tyle delikatnie, aby żółtka się nie ścięły. Dodaj ocet lub sok z cytryny i za pomocą trzepaczki zacznij ubijać żółtka na sicie. Cały czas ubijając dodaj sól i biały pieprz. Następnie zacznij bardzo powoli i delikatnie dolewać do jajek masła. Kontynuuj ubijanie, aż dodasz całe masło i sos uzyska jednolitą masę. Gotowe!

Jajka w koszulkach – ciekawe jajka po holendersku

Nasza propozycja to przepis na nieoczywiste jajka. Aby go wykonać, należy przygotować jajka w koszulce. Ich wykonanie nie jest trudne, ale warto precyzyjnie trzymać się kilku wskazówek. Do jajek po holendersku dobrze jest wybrać ekologiczne i świeże jajka. To ich smak jest tutaj najważniejszy!

Aby przygotować jajka w koszulce, będziesz potrzebował niewielkiego rondelka oraz octu spirytusowego 10%. Jajka wbij do małej miseczki co ułatwi Ci późniejsze wlewanie do gotującej się wody.

Jak zrobić jajka w koszulce?

Zagotuj ok. 1 l wody i dodaj do niego 2 łyżki octu spirytusowego 10%. Ustaw mniejszą moc palnika, aby woda delikatnie się gotowała. Zacznij mieszać wrzątek, tak, aby nadać wodzie spiralny ruch. W centrum powinien powstać mały, charakterystyczny wir. Przestań mieszać i do rozpędzonej wody natychmiast dodaj jajko.  Po około 2-3 minutach jajko powinno być gotowe. Wyjmij je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej. Przygotuj kolejne jajka. Dobrze ugotowane jajko w koszulce powinno mieć lejące żółtko otoczone ściętym białkiem.

Jak podawać jajka po holendersku?

Klasyczny przepis to jajka z sosem podawane w towarzystwie pieczywa podawanego na zarumieniony boczek. Możesz jednak pominąć pieczywo i jajka podać na liściach rukoli lub świeżego szpinaku.

Ugotowane jajka delikatnie podaj na talerz, a następnie zwieńcz potrawę polewając ją sosem holenderskim

Jajka po benedyktyńsku to pomysł na pyszne śniadanie. Świetnie sprawdzą się w dni, kiedy mamy trochę więcej czasu na gotowanie. Smacznego!

Dowiedz się również, jak długo gotować jajka na miękko.

Martyna Jędrysiak

Cześć, jestem Martyna, dla znajomych Tinka, współautorka bloga. Moją pasją jest odkrywanie nowych sposobów na szybkie przygotowanie smacznych dań. Choć uwielbiam tradycyjną kuchnię polską, nie ograniczam się tylko do niej. Zawsze jestem gotowa na kulinarne eksperymenty, które pozwalają mi łączyć różnorodne smaki i techniki z całego świata. Moim celem jest dzielenie się z Wami przepisami, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania, nawet gdy czas nie gra na naszą korzyść. Dołączcie do mnie, aby odkryć, jak przyjemne i inspirujące może być gotowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *