Jajka po turecku – przepis na zdrowe śniadanie
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i odżywcze śniadanie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na jajka po turecku. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Łączą w sobie nieco egzotyczne aromaty z tradycją. Jajka po turecku stanowią wspaniałą alternatywę dla typowych przepisów śniadaniowych. Poznaj nasz przepis na zdrowe śniadanie!
Jak przygotować pyszne jajka?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto zadbać o to, aby nie było nudne. Doskonałym pomysłem jest wykorzystywanie przepisów z kuchni całego świata. Jajka po turecku, jak sama nazwa podpowiada, wywodzą się z tradycji kulinarnych Turcji. Jednak ich niezwykły smak sprawił, że przygotowywane są niemal na całym świecie. Nasz przepis na jajka po turecku to propozycja na oryginalne i sycące śniadanie!
Przepis na jajka po turecku
Jajka po turecku są stosunkowo proste w przygotowywaniu. Do przygotowania tego przepisu wybierz świeże jajka w temperaturze pokojowej. Zacznij od przygotowania sosu, a równolegle zacznij przygotowywać jajka w koszulce.
Składniki na jajka po turecku
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu TYP GRECKI
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 1 mały czosnek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- natka pietruszki lub kolendry
- sól
- pieprz
- kumin rzymski
- kurkuma
- płatki chilli
Jak wykonać jajka po turecku?
Przygotuj sos. Do małego naczynia wlej jogurt, dodaj do niego przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, sok z cytryny i szczyptę soli. Powstały sos rozprowadź na środku talerza, na którym serwować będziesz potrawę. Przygotuj jajka w koszulce. Do 1 l wody dodaj 2 łyżki octu spirytusowego 10% i zagotuj. Ustaw małą moc palnika, aby woda jedynie delikatnie wrzała. Zacznij mieszać wrzątek, aby nadać wodzie spiralny ruch. Powinien pojawić się mały wir. Gdy przestaniesz mieszać, do rozpędzonej wody natychmiast dodaj jajko. Po około 2-3 minutach jajko powinno być gotowe. Wyjmij je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej. Przygotuj kolejne jajko. Obydwa wyłóż na porcje wcześniej przygotowanego sosu.
Następnie na patelni o małej średnicy rozpuść masło oraz oliwę. Wsyp płatki chilli i szczyptę kuminu oraz kurkumy. Zamieszaj i polej wierzch jajek. Danie jest gotowe!
Na koniec podaj z listkami świeżej natki pietruszki bądź kolendry. Rozpocznij swój dzień od kulinarnej uczty z egzotyczną nutą!
Sprawdź też, jak przygotować domowy chleb.