ŚniadanieKolacjaPrzepisy

Jajka po turecku – przepis na zdrowe śniadanie

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i odżywcze śniadanie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na jajka po turecku. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Łączą w sobie nieco egzotyczne aromaty z tradycją. Jajka po turecku stanowią wspaniałą alternatywę dla typowych przepisów śniadaniowych. Poznaj nasz przepis na zdrowe śniadanie!

jajka po turecku

Jak przygotować pyszne jajka?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto zadbać o to, aby nie było nudne. Doskonałym pomysłem jest wykorzystywanie przepisów z kuchni całego świata. Jajka po turecku, jak sama nazwa podpowiada, wywodzą się z tradycji kulinarnych Turcji. Jednak ich niezwykły smak sprawił, że przygotowywane są niemal na całym świecie. Nasz przepis na jajka po turecku to propozycja na oryginalne i sycące śniadanie!

Przepis na jajka po turecku

Jajka po turecku są stosunkowo proste w przygotowywaniu. Do przygotowania tego przepisu wybierz świeże jajka w temperaturze pokojowej. Zacznij od przygotowania sosu, a równolegle zacznij przygotowywać jajka w koszulce.

Składniki na jajka po turecku

  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu TYP GRECKI
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • 1 mały czosnek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • natka pietruszki lub kolendry
  • sól
  • pieprz
  • kumin rzymski
  • kurkuma
  • płatki chilli

Jak wykonać jajka po turecku?

Przygotuj sos. Do małego naczynia wlej jogurt, dodaj do niego przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, sok z cytryny i szczyptę soli. Powstały sos rozprowadź na środku talerza, na którym serwować będziesz potrawę. Przygotuj jajka w koszulce. Do 1 l wody dodaj 2 łyżki octu spirytusowego 10% i zagotuj. Ustaw małą moc palnika, aby woda jedynie delikatnie wrzała. Zacznij mieszać wrzątek, aby nadać wodzie spiralny ruch. Powinien pojawić się mały wir. Gdy przestaniesz mieszać, do rozpędzonej wody natychmiast dodaj jajko.  Po około 2-3 minutach jajko powinno być gotowe. Wyjmij je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej. Przygotuj kolejne jajko. Obydwa wyłóż na porcje wcześniej przygotowanego sosu.

Następnie na patelni o małej średnicy rozpuść masło oraz oliwę. Wsyp płatki chilli i szczyptę kuminu oraz kurkumy. Zamieszaj i polej wierzch jajek. Danie jest gotowe!

Na koniec podaj z listkami świeżej natki pietruszki bądź kolendry. Rozpocznij swój dzień od kulinarnej uczty z egzotyczną nutą!

Sprawdź też, jak przygotować domowy chleb.

Weronika Polak

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się stosunkowo niedawno, w 2021 roku, kiedy to odkryłam, że gotowanie może być pasjonujące i twórcze. Przez lata nie rozumiałam, co inni w tym widzą, ale wszystko zmieniło się, gdy zaczęłam eksplorować kulinarny świat przez poradniki na platformach społecznościowych. Teraz gotowanie stało się dla mnie prawdziwą pasją. Wciąż rozwijam swoje umiejętności, uczęszczając na różnorodne kursy kulinarne, które pozwalają mi zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Szczególnie przyciągają mnie bardziej skomplikowane dania, które wymagają większej wiedzy i umiejętności. Cenię sobie wyzwanie i satysfakcję, jaką daje mi tworzenie czegoś wyjątkowego i pysznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *