Jajka sadzone na śniadanie – doskonały przepis na danie w 5 minut
Jajka to nieodzowny składnik naszej codziennej diety. Na miękko, twardo, czy w koszulce są łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis na tradycyjne jajka sadzone na śniadanie. Dowiedz się jak je przygotować, aby zadowoliły najbardziej wymagających smakoszy!
Jajko sadzone
Jednym z bardziej popularnych sposobów na podanie jajka jest forma sadzona. Jest to jajko ścięte na rozgrzanej patelni. Ten prosty przepis to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Zacznij dzień od lekkiego i pożywnego posiłku i przygotuj najlepsze jajka sadzone na śniadanie na świecie!
Przepis na jajka sadzone na śniadanie
Pragniesz wykonać idealne jajko sadzone? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, które pozwolą Ci w łatwy sposób przygotować ten śniadaniowy przepis. Wielkość patelni należy dobrać do ilości smażonych jajek. Do wykonania dużej ilości jajek sądzonych wybierz patelnię o większej średnicy. Pamiętaj, że podczas wbijania jajek białka najprawdopodobniej się zleją. Jeżeli chcesz tego uniknąć możesz skorzystać ze specjalnych nakładek – silikonowych form, które nadadzą jajku sądzonemu kształtu.
Jak zrobić jajko sadzone?
Przepis na jajka sadzone jest naprawdę prosty do wykonania. Jajka umyj i rozbij do miseczki. Niektórzy decydują się na rozbijanie jajek bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, jednak wiąże się to z pewnym ryzykiem. Po pierwsze podczas rozbijania jajek czasami dochodzi do ułamania drobinek skorupki, które bardzo ciężko usunąć już z patelni, a po drugie wbijając jajka do miski znacznie łatwiej wyeliminować ryzyko wbicia zepsutego lub nieświeżego jajka.
Jajka sadzone najlepiej zrobić na maśle. Rozgrzej patelnię i dodaj masło. Pamiętaj, aby go nie spalić. Masło powinno się rozpuścić. Następnie dodaj jajka. Wlewaj je na patelnie delikatnie, aby żółtko nie uległo uszkodzeniu. Smaż aż do ścięcia się białka. Jeśli podczas smażenia jajko zbyt mocno skwierczy lub na białku pojawiają się pęcherzyki oznacza to, że moc palnika jest zbyt duża. Zmniejsz ją i smaż jajko w nieco niższej temperaturze przez około 3-4 minuty.
Jeśli chcesz ściąć żółtko, na koniec smażenia przykryj patelnie pokrywką. Gotowe!
Gotowe jajko sadzone wystarczy zsunąć z patelni na talerz i podać z ulubionymi dodatkami!
Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź przepis na pieczone ziemniaczki!