ObiadKolacjaPrzepisy

Neapolitańska pizza – jak ją przygotować?

Neapolitańska pizza to z pewnością królowa włoskiej kuchni, która na stałe zagościła na stołach nawet najodleglejszych zakątków świata. Poznaj nasz doskonały przepis i sprawdź jak smakuje prawdziwa neapolitańska pizza!

Neapolitańska pizza

Neapolitańska pizza

Korzeni pizzy, jako narodowej włoskiej potrawy, należy szukać właśnie Neapolu. To tam narodziła się najbardziej charakterystyczna pizza na cienkim i miękkim cieście z wyrośniętymi, puszystymi brzegami. Oryginalna pizza neapolitańska składa się tylko z kilku składników. Jeśli szukasz kwintesencji prawdziwej, włoskiej pizzy to koniecznie powinieneś sprawdzić jak smakuje pizza neapolitańska.

Jaka jest pizza neapolitańska?

Przede wszystkim pyszna! Neapolitańska pizza to przede wszystkim kilka, wysokiej jakości składników. Warto wiedzieć, że o ile w domowych warunkach pizzę neapolitańską możemy wykonywać ją na swój sposób, o tyle w przypadku profesjonalnych pizzerii i restauracji, musi być ona wykonywana według rygorystycznych procedur. Czuwa nad tym włoska federacja Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), która wydaje specjalne certyfikaty będące gwarancją oryginalnej receptury. 

 

Pizza neapolitańska – na co zwrócić uwagę?

Przygotowując prawdziwą pizzę neapolitańską, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Począwszy od odpowiedniego pH oraz temperatury wody przez mąkę, aż po specjalne składniki. Oryginalna pizza neapolitańska to przede wszystkim słynne pomidory San Marzano. Na koniec – mozarella, która według oryginalnego przepisu musi pochodzić z bawolego mleka.

Neapolitańska pizza w domu?

Pewnie zastanawiasz się, czy wykonanie pizzy neapolitańskiej samodzielnie w domu jest w ogóle możliwe… otóż tak! Istnieje kilka trików, które pozwolą na przygotowanie pizzy z Neapolu… w każdym miejscu na świecie! Poznaj nasz przepis na neapolitańską pizzę!

Przepis na neapolitańską pizzę

Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na idealną pizzę neapolitańską, która bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Sprawdź jak ją przygotować!

 Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 500 g mąki typu 00
  • 325 ml wody
  • 10 g soli
  • 1 g drożdży instant

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów San Marzano (z puszki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy neapolitańskiej:

  • 250 g mozzarelli di bufala
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Kick kropli oliwy z oliwek

Jak przygotować pizzę neapolitańską?

Zacznij od wymieszania w dużej misce mąki z dodatkiem soli. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Zacznij dodawać wodę z drożdżami do mąki i dokładnie łączyć te składniki.

Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką blat i zacznij proces wyrabiania na gładką i elastyczną masę. Przykryj ciasto bawełniana ściereczką i pozostaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie zacznij przygotowywać sos pomidorowy. Pomidory zmiksuj blenderem tak, aby powstał gładki, płynny sos. Dodaj oliwę z oliwek oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Gdy ciasto na pizzę wyrośnie rozgrzej piekarnik do jego maksymalnej temperatury. Pizza neapolitańska lubi gorąco! Tak więc piekarnik powinien osiągnąć 250-300°C. Jeżeli posiadasz kamień do pizzy, umieść go w piekarniku celem nagrzania. Jeśli planujesz piec na zwykłej blaszce również możesz ją nagrzać przed włożeniem na nią ciasta.

Ciasto podziel na 3 równe części. Z każdej z nich zacznij formować okrągły placek. Pamiętaj, aby ciasto urabiać dość długo. Pozwoli to na uzyskanie idealnej konsystencji pizzy.

W następnym kroku nałóż sos pomidorowy na ciasto pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu pizzy. Nałóż plastry mozzarelli. Pizzę przełóż na kamień lub blachę i piecz przez ok. 8-10 minut, aby brzegi pizzy stały się złociste, a mozarella w pełni roztopioną.

Na koniec udekoruj neapolitańską pizzę świeżymi listkami bazylii i polej oliwą z oliwek. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu! Smacznego!

Pizza neapolitańska to danie zachwycające swoją prostotą, a przy tym niezwykłym aromatem. Spraw, aby odrobina Włoch zagościła w Twoim domu!

Sprawdź też przepis na jajka po turecku.

Martyna Jędrysiak

Cześć, jestem Martyna, dla znajomych Tinka, współautorka bloga. Moją pasją jest odkrywanie nowych sposobów na szybkie przygotowanie smacznych dań. Choć uwielbiam tradycyjną kuchnię polską, nie ograniczam się tylko do niej. Zawsze jestem gotowa na kulinarne eksperymenty, które pozwalają mi łączyć różnorodne smaki i techniki z całego świata. Moim celem jest dzielenie się z Wami przepisami, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania, nawet gdy czas nie gra na naszą korzyść. Dołączcie do mnie, aby odkryć, jak przyjemne i inspirujące może być gotowanie!