ŚniadaniePrzepisy

Owsianka z truskawkami – przepis na śniadanie w 10 minut

Owsianka z truskawkami to doskonały pomysł na szybki posiłek. Dlaczego? Owsianka jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych pomysłów na śniadanie. Można przygotować ją na mnóstwo różnych sposobów, zarówno na słodko, na przykład jako owsianka z truskawkami, jak i na słono, na przykład z awokado, dzięki czemu na pewno szybko się Tobie nie znudzi.

owsianka z truskawkami

Świeże owoce to podstawa!

Podczas przygotowywania posiłków warto korzystać ze świeżych i lokalnych produktów, ponieważ zawierają najwięcej witamin i składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Do przygotowania owsianki świetnie nadają się owoce takie jak banany czy jabłka, ale kiedy zaczyna się lato, warto wykorzystać także owoce sezonowe takie jak truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną owsiankę z truskawkami.

Owsianka z truskawkami — składniki

Do przygotowania owsianki z truskawkami potrzebować będziesz:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżki miodu
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżek jogurtu naturalnego lub kokosowego (opcjonalnie)

Jak przygotować takie śniadanie, jak owsianka z truskawkami?

Owsianka z truskawkami jest bardzo szybkim i prostym w przygotowaniu posiłkiem, który dostarczy Tobie energii na cały poranek.

  1. Wsyp płatki do garnka, a następnie dolej mleko i zacznij gotować na małym ogniu. Przez cały czas dokładnie mieszaj, aby owsianka nie przypaliła się na dnie.
  2. Kiedy owsianka zacznie się gotować, dodaj cynamon, kakao i miód i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Pod bieżącą wodą umyj truskawki i usuń szypułki. Możesz pokroić je w plasterki albo zmiksować na mus. Do musu dosypać możesz odrobinę cukru, dzięki czemu nie będzie on kwaśny.
  4. Kiedy owsianka zgęstnieje, przełóż ją do miseczki, ułóż na niej truskawki  i dodaj jogurtu. Dzięki niemu całość będzie wilgotniejsza i lżejsza, a do tego bardziej kaloryczna i sycąca.
  5. Na końcu całość ozdobić możesz umytym listkiem mięty.

Owsiankę z truskawkami przygotować możesz też z mrożonych owoców, jednak pamiętaj żeby wcześniej dokładnie je rozmrozić. Truskawki możesz zastąpić także innymi letnimi owocami, takimi jak borówki, porzeczki, maliny czy poziomki.

Smacznego!

Sprawdź też inne pomysły na śniadania!

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *