ObiadPrzepisy

Ryż do sushi — przepis, który zawsze wychodzi

Ryż do sushi to podstawa do przygotowywania sushi, ale nie tylko. Przygotujesz na jego bazie wiele innych, różnych przepisów. Jak go zrobić? Sprawdź przepis!

ryż do sushi

Składniki na ryż do sushi

  • 2 szklanki ryżu do sushi (np. koshihikari, sasanishiki, calrose, japonica, shinode)
  • 2,4 szklanki wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Jak przygotować ryż do sushi?

Samo przygotowanie ryżu do sushi zajmie Ci zaledwie kilka minut. Jednak nim będzie gotowy do spożycia, trzeba trochę poczekać.

Płukanie ryżu do sushi

Wsyp ryż do dużej miski i zalej zimną wodą. Dokładnie wymieszaj ryż ręką, a następnie odlej wodę. Powtarzaj czynność, aż woda stanie się przezroczysta. Zalej ryż zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odcedź.

Gotowanie ryżu

Przełóż ryż do garnka i zalej 2,4 szklanki wody. Garnek przykryj pokrywką i zagotuj wodę na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj ryż przez 8-10 minut, aż woda całkowicie wchłonie się w ziarna. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw ryż pod przykryciem na 10 minut.

Przygotowanie zaprawy octowej do ryżu

W małym rondelku podgrzej 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli, aż składniki się rozpuszczą (nie doprowadzaj do wrzenia). Ostudź zaprawę. Przełóż ugotowany ryż do dużej drewnianej misy. Delikatnie dodaj zaprawę octową do ciepłego ryżu, mieszając, aby nie uszkodzić ziaren. Pozostaw ryż do ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Ryż jest gotowy do przygotowania sushi takich jak nigiri, maki, uramaki czy chiraschi. Smacznego!

Sprawdź też przepis na pieczone ziemniaczki.

    Martyna Jędrysiak

    Cześć, jestem Martyna, dla znajomych Tinka, współautorka bloga. Moją pasją jest odkrywanie nowych sposobów na szybkie przygotowanie smacznych dań. Choć uwielbiam tradycyjną kuchnię polską, nie ograniczam się tylko do niej. Zawsze jestem gotowa na kulinarne eksperymenty, które pozwalają mi łączyć różnorodne smaki i techniki z całego świata. Moim celem jest dzielenie się z Wami przepisami, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania, nawet gdy czas nie gra na naszą korzyść. Dołączcie do mnie, aby odkryć, jak przyjemne i inspirujące może być gotowanie!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *