Ryż do sushi — przepis, który zawsze wychodzi
Ryż do sushi to podstawa do przygotowywania sushi, ale nie tylko. Przygotujesz na jego bazie wiele innych, różnych przepisów. Jak go zrobić? Sprawdź przepis!
Składniki na ryż do sushi
- 2 szklanki ryżu do sushi (np. koshihikari, sasanishiki, calrose, japonica, shinode)
- 2,4 szklanki wody
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować ryż do sushi?
Samo przygotowanie ryżu do sushi zajmie Ci zaledwie kilka minut. Jednak nim będzie gotowy do spożycia, trzeba trochę poczekać.
Płukanie ryżu do sushi
Wsyp ryż do dużej miski i zalej zimną wodą. Dokładnie wymieszaj ryż ręką, a następnie odlej wodę. Powtarzaj czynność, aż woda stanie się przezroczysta. Zalej ryż zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odcedź.
Gotowanie ryżu
Przełóż ryż do garnka i zalej 2,4 szklanki wody. Garnek przykryj pokrywką i zagotuj wodę na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj ryż przez 8-10 minut, aż woda całkowicie wchłonie się w ziarna. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw ryż pod przykryciem na 10 minut.
Przygotowanie zaprawy octowej do ryżu
W małym rondelku podgrzej 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli, aż składniki się rozpuszczą (nie doprowadzaj do wrzenia). Ostudź zaprawę. Przełóż ugotowany ryż do dużej drewnianej misy. Delikatnie dodaj zaprawę octową do ciepłego ryżu, mieszając, aby nie uszkodzić ziaren. Pozostaw ryż do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Ryż jest gotowy do przygotowania sushi takich jak nigiri, maki, uramaki czy chiraschi. Smacznego!
Sprawdź też przepis na pieczone ziemniaczki.