Ryż po chińsku – przepis w 30 minut
Masz ochotę na egzotyczne, zachwycające oryginalnością smaku danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? A może jesteś fanem kuchni azjatyckiej i chcesz poeksperymentować z nowymi smakami w kuchni? Jeśli tak, koniecznie spróbuj przepisu na ryż po chińsku!
Dlaczego warto zrobić ryż po chińsku?
Ryż po chińsku to tradycyjne azjatyckie danie, bazujące na świeżych warzywach i aromatycznych przyprawach. Z dodatkiem kilku orientalnych składników stworzysz potrawę, która intensywnie pobudzi Twoje kubki smakowe. Jeśli chcesz wybrać się w kulinarną podróż do Chin, koniecznie przeczytaj poniższe wskazówki!
Jakościowe produkty to podstawa!
Jeśli chcesz, aby Twój ryż po chińsku był pyszny i zdrowy, pamiętaj, żeby wybierać dobre jakościowo produkty. Dodatki orientalne, takie jak pędy bambusa czy sos sojowy, najlepiej kupuj tylko od sprawdzonych sprzedawców, którzy dbają o świeżość produktów i odpowiedzialnie wybierają dostawców. Zwróć także uwagę na jakość dodawanych do ryżu warzyw. Jeśli będą nieświeże, danie może wyjść niesmaczne, a do tego zaszkodzi Twojemu zdrowiu.
Ryż po chińsku – składniki
Aby przygotować ryż po chińsku dla dwóch osób, będziesz potrzebował poniższych składników:
- 500 g ryżu jaśminowego
- marchew
- szczypiorek
- cebula
- groszek cukrowy
- pędy bambusa
- dwie cebule
- jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu sezamowego
- dwie łyżki oleju rzepakowego
- kolendra
- 3 ząbki czosnku
Przygotuj to danie na obiad!
Aby przygotować pyszne danie, jakim jestem ryż po chińsku, wystarczy, że podążać będziesz za poniższymi wskazówkami:
- Ryż wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody, a następnie gotuj przez 15 minut. Wykorzystaj do tego średniej wielkości garnek. Odpowiednie naczynia znajdziesz tutaj: https://gerlach.pl/garnki
- Następnie na patelnię wlej olej, a gdy się nagrzeje, dodaj drobno posiekane czosnek, marchew i cebulę.
- Na tej samej patelni roztrzep jajko, a gdy się zetnie, dokładnie wymieszaj z warzywami.
- Następnie zmniejsz ogień, dodaj groszek i pędy bambusa.
- Na koniec wrzuć na patelnię ryż i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połączyły się w całość.
- Ryż podawaj z kolendrą i szczypiorkiem, a jeżeli lubisz wyraziste smaki, skrop danie olejem sezamowym.
Twój ryż po chińsku jest gotowy – smacznego!
Sprawdź też, jak zrobić ryż z jabłkami.