ObiadPrzepisy

Ryż po chińsku – przepis w 30 minut

Masz ochotę na egzotyczne, zachwycające oryginalnością smaku danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? A może jesteś fanem kuchni azjatyckiej i chcesz poeksperymentować z nowymi smakami w kuchni? Jeśli tak, koniecznie spróbuj przepisu na ryż po chińsku!

ryż po chińsku

Dlaczego warto zrobić ryż po chińsku?

Ryż po chińsku to tradycyjne azjatyckie danie, bazujące na świeżych warzywach i aromatycznych przyprawach. Z dodatkiem kilku orientalnych składników stworzysz potrawę, która intensywnie pobudzi Twoje kubki smakowe. Jeśli chcesz wybrać się w kulinarną podróż  do Chin, koniecznie przeczytaj poniższe wskazówki!

Jakościowe produkty to podstawa!

Jeśli chcesz, aby Twój ryż po chińsku był pyszny i zdrowy, pamiętaj, żeby wybierać dobre jakościowo produkty. Dodatki orientalne, takie jak pędy bambusa czy sos sojowy, najlepiej kupuj tylko od sprawdzonych sprzedawców, którzy dbają o świeżość produktów i odpowiedzialnie wybierają dostawców. Zwróć także uwagę na jakość dodawanych do ryżu warzyw. Jeśli będą nieświeże, danie może wyjść niesmaczne, a do tego zaszkodzi Twojemu zdrowiu.

Ryż po chińsku – składniki

Aby przygotować ryż po chińsku dla dwóch osób, będziesz potrzebował poniższych składników:

  • 500 g ryżu jaśminowego
  • marchew
  • szczypiorek
  • cebula
  • groszek cukrowy
  • pędy bambusa
  • dwie cebule
  • jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu sezamowego
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
  • kolendra
  • 3 ząbki czosnku

Przygotuj to danie na obiad!

Aby przygotować pyszne danie, jakim jestem ryż po chińsku, wystarczy, że podążać będziesz za poniższymi wskazówkami:

  1. Ryż wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody, a następnie gotuj przez 15 minut. Wykorzystaj do tego średniej wielkości garnek. Odpowiednie naczynia znajdziesz tutaj: https://gerlach.pl/garnki
  2. Następnie na patelnię wlej olej, a gdy się nagrzeje, dodaj drobno posiekane czosnek, marchew i cebulę.
  3. Na tej samej patelni roztrzep jajko, a gdy się zetnie, dokładnie wymieszaj z warzywami.
  4. Następnie zmniejsz ogień, dodaj groszek i pędy bambusa.
  5. Na koniec wrzuć na patelnię ryż i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połączyły się w całość.
  6. Ryż podawaj z kolendrą i szczypiorkiem, a jeżeli lubisz wyraziste smaki, skrop danie olejem sezamowym.

Twój ryż po chińsku jest gotowy – smacznego!

Sprawdź też, jak zrobić ryż z jabłkami.

Martyna Jędrysiak

Cześć, jestem Martyna, dla znajomych Tinka, współautorka bloga. Moją pasją jest odkrywanie nowych sposobów na szybkie przygotowanie smacznych dań. Choć uwielbiam tradycyjną kuchnię polską, nie ograniczam się tylko do niej. Zawsze jestem gotowa na kulinarne eksperymenty, które pozwalają mi łączyć różnorodne smaki i techniki z całego świata. Moim celem jest dzielenie się z Wami przepisami, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania, nawet gdy czas nie gra na naszą korzyść. Dołączcie do mnie, aby odkryć, jak przyjemne i inspirujące może być gotowanie!