ObiadDeseryPrzepisy

Ryż z jabłkami – jak go przygotować?

Zapiekany lub gotowany ryż z jabłkami jest idealną propozycją na szybki i lekki posiłek. Możesz podawać go zarówno na śniadanie, jak i na obiad i na pewno zapewni Ci energię na dalszy ciąg dnia.

ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami nadaje się szczególnie dla dzieci i służyć może jako drugie śniadanie do szkoły, ponieważ jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki na ryż z jabłkami

  • 200 g ryżu
  • 250 g musu z jabłek
  • 2 szklanki mleka
  • cynamon, cukier
  • odrobina masła

Czas przygotowania: 15 minut przygotowywania i godzina zapiekania w piekarniki

Przygotowanie ryżu z jabłkami krok po kroku:

  1. Przesyp surowy ryż do garnuszka i dodaj mleko. Całość gotuj na wolnym ogniu i mieszaj tak, aby mleko i ryż nie przypaliły się przy dnie.
  2. Dodaj trochę cynamonu i cukru. Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez około 15 minut, aż ryż zrobi się miękki.
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Żaroodporną formę wysmaruj masłem, aby ryż nie przywarł do jej ścianek. Ułóż naprzemiennie warstwę ryżu i jabłek. Jeśli chcesz, każdą warstwę posypać możesz cynamonem i małą ilością jogurtu naturalnego lub kokosowego. Dzięki temu całość będzie bardziej wilgotna i pożywna.
  5. Górną warstwę posyp znaczną ilością cynamonu i odrobiną cukru, możesz dodać także jogurt.
  6. Całość zapiekaj w piekarniku pod przykrywką około 25 minut.

Ryż z jabłkami podawać możesz także z dodatkiem odrobiny ubitej śmietanki 12 lub 18%, dzięki czemu danie zyska bardziej deserowy charakter. Dobrym dodatkiem może być również jogurt naturalny, lub jego wegański odpowiednik. Listek mięty będzie idealny do ozdobienia talerza.

Jeśli chcesz przygotować ryż z jabłkami w wersji wegańskiej, zwykłe mleko możesz zastąpić dowolnym mlekiem roślinny. Jeśli jednak skorzystasz z mleka kokosowego, zrezygnuj z jogurtu o tym smaku, aby posmak kokosowy nie dominował nad jabłkowym.

Gotowy mus jabłkowy zastąpić możesz też tym domowej roboty. Aby go przygotowa,ć potrzebować będziesz kliku jabłek i odrobiny masła. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda i pokrój w małe kosteczki. Następnie gotuj je w garnku bez przykrycia z odrobiną wody i masła, możesz dodać także cukier. Całość ostrożnie mieszaj, aby nie przypaliła się na dnie.

Smacznego!

Dowiedz się również, jak przygotować jajka po turecku.

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!