ObiadPrzepisy

Ryż z warzywami – pomysł na obiad w 30 minut

Ryż z warzywami jest idealną propozycją na szybki, zdrowy i pożywny obiad. Podczas przygotowywania tego posiłku, warto wykorzystać lokalne i sezonowe warzywa, dzięki czemu danie to będzie jeszcze zdrowsze i nie stanie się monotonne.

ryż z warzywami

Ryż z warzywami stanowi idealny posiłek dla wszystkich osób będących na diecie, ponieważ nie zawiera dużo kalorii, ale jest pożywny. Jest on także odpowiedni dla wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy nie spożywają glutenu.

Ryż z warzywami — składniki

  • 1 szklanka dowolnego ryżu
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • cebula
  • pomidor
  • czosnek
  • cukinia
  • pietruszka
  • sos sojowy
  • ser
  • olej/masło, przyprawy (sól, pieprz, curry, bazylia, oregano)

Ilość warzyw zależy od Ciebie i Twoich preferencji, możesz też dowolnie modyfikować konkretne składniki. Możesz wykorzystać też np. fasolkę, brokuły czy kalafior.

Ryż z warzywami – przygotowanie krok po kroku:

Pamiętaj, żeby przed rozpoczęciem gotowania dokładnie umyć wszystkie warzywa, których nie będziesz obierać ze skórki.

  1. Ugotuj ryż. Dokładne wskazówki, w jaki sposób to zrobić znajdziesz na opakowaniu.
  2. Jeśli jest taka potrzeba, obierz warzywa. Pokrój je w plasterki lub kostkę.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej lub masło, a następnie powoli dodaj warzywa. Na początku dodaj cebulę i marchewkę, ponieważ to one gotują się najdłużej. Do całości dolać możesz odrobinę wody, tak aby szybciej się ugotowały i stały się miękkie.
  4. Po około 10 minutach dodaj odrobinę sosu sojowego oraz przypraw, aby poprawić smak dania.
  5. Kiedy warzywa będą już miękkie i odpowiednio doprawione, dodaj do nich ugotowany wcześniej ryż. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, tak aby ryż się podgrzał, a smaki nawzajem przeniknęły.
  6. Danie podawać możesz w miseczkach, z dodatkiem startego żółtego sera lub pokruszonego białego (np. fety) i ze świeżą pietruszką.

Ryż z warzywami przygotować możesz także na bazie gotowych mrożonych warzyw, jednak postaraj się nie korzystać z takiej opcji zbyt często, ponieważ warzywa mrożone zawierają mniej witamin niż warzywa świeże.

Smacznego!

Poznaj również TOP 5 pomysłów na obiad z kuchni polskiej.

Martyna Jędrysiak

Cześć, jestem Martyna, dla znajomych Tinka, współautorka bloga. Moją pasją jest odkrywanie nowych sposobów na szybkie przygotowanie smacznych dań. Choć uwielbiam tradycyjną kuchnię polską, nie ograniczam się tylko do niej. Zawsze jestem gotowa na kulinarne eksperymenty, które pozwalają mi łączyć różnorodne smaki i techniki z całego świata. Moim celem jest dzielenie się z Wami przepisami, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania, nawet gdy czas nie gra na naszą korzyść. Dołączcie do mnie, aby odkryć, jak przyjemne i inspirujące może być gotowanie!