Ryż z warzywami – pomysł na obiad w 30 minut
Ryż z warzywami jest idealną propozycją na szybki, zdrowy i pożywny obiad. Podczas przygotowywania tego posiłku, warto wykorzystać lokalne i sezonowe warzywa, dzięki czemu danie to będzie jeszcze zdrowsze i nie stanie się monotonne.
Ryż z warzywami stanowi idealny posiłek dla wszystkich osób będących na diecie, ponieważ nie zawiera dużo kalorii, ale jest pożywny. Jest on także odpowiedni dla wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy nie spożywają glutenu.
Ryż z warzywami — składniki
- 1 szklanka dowolnego ryżu
- zielona papryka
- czerwona papryka
- marchewka
- cebula
- pomidor
- czosnek
- cukinia
- pietruszka
- sos sojowy
- ser
- olej/masło, przyprawy (sól, pieprz, curry, bazylia, oregano)
Ilość warzyw zależy od Ciebie i Twoich preferencji, możesz też dowolnie modyfikować konkretne składniki. Możesz wykorzystać też np. fasolkę, brokuły czy kalafior.
Ryż z warzywami – przygotowanie krok po kroku:
Pamiętaj, żeby przed rozpoczęciem gotowania dokładnie umyć wszystkie warzywa, których nie będziesz obierać ze skórki.
- Ugotuj ryż. Dokładne wskazówki, w jaki sposób to zrobić znajdziesz na opakowaniu.
- Jeśli jest taka potrzeba, obierz warzywa. Pokrój je w plasterki lub kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej lub masło, a następnie powoli dodaj warzywa. Na początku dodaj cebulę i marchewkę, ponieważ to one gotują się najdłużej. Do całości dolać możesz odrobinę wody, tak aby szybciej się ugotowały i stały się miękkie.
- Po około 10 minutach dodaj odrobinę sosu sojowego oraz przypraw, aby poprawić smak dania.
- Kiedy warzywa będą już miękkie i odpowiednio doprawione, dodaj do nich ugotowany wcześniej ryż. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, tak aby ryż się podgrzał, a smaki nawzajem przeniknęły.
- Danie podawać możesz w miseczkach, z dodatkiem startego żółtego sera lub pokruszonego białego (np. fety) i ze świeżą pietruszką.
Ryż z warzywami przygotować możesz także na bazie gotowych mrożonych warzyw, jednak postaraj się nie korzystać z takiej opcji zbyt często, ponieważ warzywa mrożone zawierają mniej witamin niż warzywa świeże.
Smacznego!
Poznaj również TOP 5 pomysłów na obiad z kuchni polskiej.