Szparagi w boczku – jak je przygotować?
Sezon na szparagi w pełni, aby go nie przegapić, należy dobrze wykorzystać ten czas. Wypróbuj przygotowane przez nas przepisy i ciesz się zdrowymi, wiosennymi posiłkami na co dzień. Dzisiaj mamy dla Ciebie specjalny przepis na szparagi w boczku. Danie to idealnie sprawdzi się w ciepłe dni! Zapraszamy!
Jak przygotować szparagi?
Szparagi to wdzięczna warzywa, które są niezwykle lekkie i aromatyczne. Doskonale sprawdzą się jako drobna przekąska, a także dodatek do posiłku. Szparagi należą do niskokalorycznych warzyw, dlatego bez obaw można je komponować z nieco cięższymi dodatkami jak np. boczek.
Do wykonania naszego przepisu będziesz potrzebował zaledwie 3 składników.
Co jest potrzebne na szparagi w boczku?
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
- ok. 10-12 plastrów boczku wędzonego
- biały pieprz
Sposób przygotowania szparagów w boczku
Przepis na szparagi w boczku jest naprawdę bardzo prosty. Może być to doskonała przekąska na szybki lunch, ale również świetny dodatek podczas grilla ze znajomymi. Zacznij od umycia i osuszenia szparagów. Następne odetnij zdrewniałe końcówki łodygi. Aby wybrać świeże szparagi, warto wybierać warzywa o stosunkowo chudych i lśniących łodygach i zamkniętych główkach.
Następnie w wysokim garnku zagotuj wodę i wsadź do niej na 2-3 minuty szparagi, aby warzywa nieco zmiękły. Wyjmij je i osusz. Piekarnik zacznij nagrzewać do temperatury 200°C.
Następnie każdego szparaga zawiń plastrem boczku i odłóż na wyłożona papierem do pieczenia blachę.
Szparagi piecz przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia boczku. Danie podawaj na ciepło!
Jaki sos do szparagów?
Do szparagów w boczku nie ma potrzeby podawania sosu. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby warzywa można było czym polać możesz przygotować tradycyjny sos holenderski lub beszamelowy, lub podać je z dodatkiem dobrej jakości oliwy z oliwek. Warto jednak pamiętać, że sam boczek jest już dość tłusty i nie warto dodawać temu daniu dodatkowych kalorii.
Z czym podawać szparagi w boczku?
Jeśli chcesz, aby szparagi w boczku były pełnym daniem możesz je podać z jajkiem sadzonym. Taka potrawa będzie prawdziwe wiosenna i delikatna. Jajko doskonale komponuje się ze smakiem szparagów. Na koniec na talerz można dodać kilka listków ostrej rukoli lub aromatycznej bazylii. Smacznego!
Sprawdź też pomysły na obiad z kuchni polskiej.