ObiadPrzepisy

Szparagi w boczku – jak je przygotować?

Sezon na szparagi w pełni, aby go nie przegapić, należy dobrze wykorzystać ten czas. Wypróbuj przygotowane przez nas przepisy i ciesz się zdrowymi, wiosennymi posiłkami na co dzień. Dzisiaj mamy dla Ciebie specjalny przepis na szparagi w boczku. Danie to idealnie sprawdzi się w ciepłe dni! Zapraszamy!

szparagi w boczku

Jak przygotować szparagi?

Szparagi to wdzięczna warzywa, które są niezwykle lekkie i aromatyczne. Doskonale sprawdzą się jako drobna przekąska, a także dodatek do posiłku. Szparagi należą do niskokalorycznych warzyw, dlatego bez obaw można je komponować z nieco cięższymi dodatkami jak np. boczek.

Do wykonania naszego przepisu będziesz potrzebował zaledwie 3 składników.

Co jest potrzebne na szparagi w boczku?

  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
  • ok. 10-12 plastrów boczku wędzonego
  • biały pieprz

Sposób przygotowania szparagów w boczku

Przepis na szparagi w boczku jest naprawdę bardzo prosty. Może być to doskonała przekąska na szybki lunch, ale również świetny dodatek podczas grilla ze znajomymi. Zacznij od umycia i osuszenia szparagów. Następne odetnij zdrewniałe końcówki łodygi. Aby wybrać świeże szparagi, warto wybierać warzywa o stosunkowo chudych  i lśniących łodygach i zamkniętych główkach.

Następnie w wysokim garnku zagotuj wodę i wsadź do niej na 2-3 minuty szparagi, aby warzywa nieco zmiękły. Wyjmij je i osusz. Piekarnik zacznij nagrzewać do temperatury 200°C.

Następnie każdego szparaga zawiń plastrem boczku i odłóż na wyłożona papierem do pieczenia blachę.

Szparagi piecz przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia boczku. Danie podawaj na ciepło!

Jaki sos do szparagów?

Do szparagów w boczku nie ma potrzeby podawania sosu. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby warzywa można było czym polać możesz przygotować tradycyjny sos holenderski lub beszamelowy, lub podać je z dodatkiem dobrej jakości oliwy z oliwek. Warto jednak pamiętać, że sam boczek jest już dość tłusty i nie warto dodawać temu daniu dodatkowych kalorii.

Z czym podawać szparagi w boczku?

Jeśli chcesz, aby szparagi w boczku były pełnym daniem możesz je podać z jajkiem sadzonym. Taka potrawa będzie prawdziwe wiosenna i delikatna. Jajko doskonale komponuje się ze smakiem szparagów. Na koniec na talerz można dodać kilka listków ostrej rukoli lub aromatycznej bazylii. Smacznego!

Sprawdź też pomysły na obiad z kuchni polskiej.

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *