Szparagi z piekarnika – przepis dla każdego
Szparagi nieodzownie kojarzą się z czasem wiosny. Ich delikatny smak sprawia, że mogą być doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Przygotowanie szparagów, zwłaszcza tych zielonych, jest łatwe i szybkie. Mamy dla Ciebie prosty przepis na szparagi z piekarnika, który oczaruje nawet najbardziej wymagające podniebienia!
Szparagi – danie w 10 minut!
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na pyszne, chrupiące i pełne smaku warzywa to z pewnością powinieneś wypróbować nasz przepis na szparagi z piekarnika. Ich przygotowanie zajmuje jedynie 10 minut!
Przepis na szparagi z piekarnika
Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować jedynie piekarnika z funkcją termoobiegu lub grilla, blachy, dobrej jakości oliwy z oliwek i świeżych, zielonych szparagów! Jesteśmy przekonani, że ten przepis na stałe zagości w Twoim wiosennym menu!
Co jest potrzebne na szparagi z piekarnika?
- zielone szparagi (pęczek ok. 500 g)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- cytryna
Szparagi z piekarnika – jak je przygotować?
Szparagi należy dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Zielone szparagi nie wymagają tego, aby je obierać. Wystarczy jedynie odłamać końcówkę ich łodygi. W tym czasie piekarnik należy nastawić na funkcję termoobiegu lub grilla i rozgrzać do temperatury 200°C. Szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie rozłóż pokrojoną w plasterki cytrynę.
Następnie delikatnie przypraw je solą i pieprzem, a także obficie polej oliwą z oliwek. Tak przygotowane szparagi wstaw do piekarnika na ok. 8-9 minut. Szparagi podawaj na ciepło!
Jaki sos do szparagów?
Pieczone szparagi są pyszne same w sobie. Można je jednak z powodzeniem serwować z dodatkiem sosu. Najpopularniejszy sos do szparagów to oczywiście sos holenderski, który składa się z masła, żółtka, octu winnego, odrobiny spoko z cytryny i wytrawnego wina. Do pieczonych szparagów doskonale pasować będzie także tradycyjny sos beszamelowy.
Pieczone szparagi z serem
Klasyczny przepis na pieczone szparagi można także wzbogacić dodając do warzyw ser. Najlepiej do wykonania tej potrawy sprawdzi się tarty ser cheddar. Wystarczy tuż po wyjęciu pieczonych szparagów posypać je odrobiną startego sera, który pod wpływem temperatury zacznie się na nich topić. Satysfakcja gwarantowana!
Zielone szparagi mogą być wspaniałym dodatkiem zarówno do pieczonych mięs jak i ryb i owoców morza. Ich delikatne smak pasuje zarówno do ryżu, kasz jak i ziemniaków. Nie przegap czasu na szparagi i wprowadź je do swojej wiosennej diety!
Sprawdź też przepis na sos ziołowy.