ObiadKolacjaPrzepisy

Szparagi z rybą – sezonowy przepis na pyszny obiad

Najlepszy moment na szparagi to czas miedzi majem a lipcem. Wtedy to na półkach warzywniaków można znaleźć pyszne i świeże warzywa, z których na talerzu można wyczarować najlepsze pyszności. Przygotowaliśmy dla Ciebie sezonowy przepis na szparagi z rybą!

szparagi z rybą

Przepis na zielone szparagi z rybą

Szparagi, a precyzyjnie szparagi lekarskie, czyli Asparagus officinalis, to niezwykle szlachetne warzywa, które znane były już w starożytnym Egipcie. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się około XVI wieku. Choć sezon na nie trwa dość krótko, to jeśli dobrze się go wykorzysta, można naprawdę nacieszyć się ich niezwykłym smakiem. Szparagi mają niski indeks glikemiczny i są źródłem wielu witamin. Znaleźć w nich możemy witaminy E, C, B, a także beta-karoten, potas, magnes, jod czy fosfor. Szparagi są również zasobne w związki biologiczne jak np. fruktany, które przyczyniają się do wzrostu korzystnych bakterii  w jelitach czy flawonoidy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Do wykonania naszego przepisu będziesz potrzebował pęczek świeżych, zielonych szparagów. Aby wybrać dobre zielone szparagi, należy zwrócić uwagę na to, aby ich główki były zamknięte, a łodygi lekko lśniące. Wybieraj raczej okazy o chudszej łodydze. Proponowane przez nas danie jest lekkie. Do naszego przepisu wybraliśmy dorsza, który jest bardzo istotnym źródłem białka.

Co jest potrzebne do przygotowania szparagów z rybą?

  • 1 kg filetów z dorsza
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • cebula
  • 250 ml jogurtu naturalnego (TYP GRECKI)
  • pół kostki masła
  • cytryna
  • 1 łyżka musztardy
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Jak wykonać szparagi z rybą?

Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia filetów. Następnie pokój je na kawałki i skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Rybę umieść w naczyniu do pieczenia (np. naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie) posmaruj musztardą oraz posyp oregano. Masło podziel na trzy części. Dwie z nich zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp rybę, a jedną zostaw do szparagów. Rybę wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut (aby ryba nie wyschła najlepiej piec ją pod przykryciem).

Szparagi umyj, odłam końcówki łodyg i umieść w wysokim garnku. Gotuj przez ok. 15 minut w małej ilości wody z dodatkiem łyżeczki masła i soli. W tym czasie posiekaj cebule i delikatnie zeszklij ją na maśle. Dodaj jogurt, sól i pieprz i zagotuj. Do masy dodaj 4 szparagi i zblenduj całość na jednolity sos.

Podawaj rybę na szparagach w towarzystwie sosu.

Sprawdź też przepis na domowe tofu!

Weronika Polak

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się stosunkowo niedawno, w 2021 roku, kiedy to odkryłam, że gotowanie może być pasjonujące i twórcze. Przez lata nie rozumiałam, co inni w tym widzą, ale wszystko zmieniło się, gdy zaczęłam eksplorować kulinarny świat przez poradniki na platformach społecznościowych. Teraz gotowanie stało się dla mnie prawdziwą pasją. Wciąż rozwijam swoje umiejętności, uczęszczając na różnorodne kursy kulinarne, które pozwalają mi zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Szczególnie przyciągają mnie bardziej skomplikowane dania, które wymagają większej wiedzy i umiejętności. Cenię sobie wyzwanie i satysfakcję, jaką daje mi tworzenie czegoś wyjątkowego i pysznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *