Szyszki ryżowe – deser z ryżu preparowanego
Dziś słodka propozycja na przepyszny deser, który dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Szyszki ryżowe, wykonane z preparowanego ryżu cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Lekki i chrupiący ryż połączony słodką masą to prawdziwy przysmak dzieci! Poznaj nasz przepis na jedyne w swoim rodzaju szyszki z preparowanego ryżu!
Szyszki ryżowe
Historia tego deseru związana jest z polską kuchnią. Prostota ich wykonania sprawiła, że był to jeden z głównych słodyczy czasu PRL. Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Oczywiście nasz przepis możesz nieco modyfikować dodając do niego swoje ulubione dodatki jak orzechy, posypki czy sezam.
Przepis na prosty deser
Przygotowaliśmy dla Was klasyczny przepis na deser z ryżu preparowanego, który jest swego rodzaju punktem wyjścia. Tradycyjne szyszki ryżowe wykonane są wyłącznie na bazie preparowanego ryżu oraz cukierków – krówek.
Jak zrobić szyszki z preparowanego ryżu?
Poniżej przepis jak krok po kroku zrobić nasz pyszny i słodki deser. Do dzieła!
Składniki:
- 100 g ryżu preparowanego
- 300 g cukierków krówek
- 1/2 kostki masła
Jak przygotować szyszki ryżowe?
Zacznij od rozpuszczenia w garnku masła oraz krówek. Wystarczy na małym ogniu powoli podgrzewać składniki nieustannie je mieszając. Następnie do garnka dodaj ryż preparowany i dokładnie wymieszaj go z powstałą masą. Wymieszane składniki wstaw na ok. 1 godzinę do lodówki, aby masa nieco zastygła.
Po upływie tego czasu wyjmij ryż i zacznij formować z niego charakterystyczne szyszki. Na koniec ponownie wstaw szyszki do schłodzenia. Gotowe!
Sprawdź też jak zrobić ryż do sushi.