Desery

Tiramisu truskawkowe – przygotuj je!

Tiramisu truskawkowe to naprawdę pyszny przepis, który warto przygotować w sezonie. Do lata coraz bliżej, a to oznacza, że na sklepowych półkach pojawiać się coraz częściej zaczną świeże i soczyste owoce. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i nie boisz się modyfikować klasycznych dań i deserów, koniecznie skorzystaj z tej okazji i przygotuj tiramisu truskawkowe, którego smak z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich gości.

tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe – potrzebne składniki

Aby przygotować tiramisu truskawkowe, potrzebować będziesz:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 3/5 szklanki mocnego espresso
  • 2-3 łyżeczki likieru alkoholowego lub bezalkoholowego
  • 300 g truskawek
  • 250 g podłużnych biszkoptów

Czas przygotowania: około 25 minut i 1,5 godziny chłodzenia w lodówce.

Tiramisu truskawkowe – przygotowanie krok po kroku

  1. Dokładnie umyj truskawki pod bieżącą wodą, a następnie usuń szypułki.
  2. Przełóż 250 g truskawek do miski, dodaj połowę przygotowanego cukru i zblenduj całość, tak aby powstała jednolita masa.
  3. W osobnej misce ubij śmietankę, dodaj do niej serek mascarpone, likier, espresso i pozostały cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na blasze do pieczenia (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) lub foremce wyłóż biszkopty.
  5. Na biszkopty równomiernie wylej przygotowaną masę truskawkową i serkowo-śmietankową.
  6. Pozostałe truskawki pokrój w plasterki i rozłóż je na masie serkowo-śmietankowej.
  7. Powtórz cały proces, ułóż kolejną warstwę biszkoptów, zalej ją pozostałym musem truskawkowym, dołóż masę serkowo-śmietankową i plasterki z truskawek.
  8. Tak przygotowane ciasto włóż na minimum 1,5 godziny do lodówki, tak aby się schłodziło, a smak poszczególnych warstw się przeniknął.
  9. Przed podaniem całość możesz ozdobić świeżymi listkami mięty i posypać cukrem pudrem.

Tiramisu truskawkowe możesz przygotowywać nie tylko latem, a do jego zrobienia wykorzystać możesz też truskawki mrożone. Do przygotowania wariacji na temat tiramisu idealnie nadawać się będą też maliny.

Tiramisu truskawkowe podawać możesz w pucharkach lodowych, na talerzykach deserowych lub w małych miseczkach. Deser idealnie komponować się będzie także z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Dowiedz się również, jak przygotować pieczone ziemniaczki w ziołach.

Martyna Jędrysiak

Cześć, jestem Martyna, dla znajomych Tinka, współautorka bloga. Moją pasją jest odkrywanie nowych sposobów na szybkie przygotowanie smacznych dań. Choć uwielbiam tradycyjną kuchnię polską, nie ograniczam się tylko do niej. Zawsze jestem gotowa na kulinarne eksperymenty, które pozwalają mi łączyć różnorodne smaki i techniki z całego świata. Moim celem jest dzielenie się z Wami przepisami, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania, nawet gdy czas nie gra na naszą korzyść. Dołączcie do mnie, aby odkryć, jak przyjemne i inspirujące może być gotowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *