Tiramisu truskawkowe – przygotuj je!
Tiramisu truskawkowe to naprawdę pyszny przepis, który warto przygotować w sezonie. Do lata coraz bliżej, a to oznacza, że na sklepowych półkach pojawiać się coraz częściej zaczną świeże i soczyste owoce. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i nie boisz się modyfikować klasycznych dań i deserów, koniecznie skorzystaj z tej okazji i przygotuj tiramisu truskawkowe, którego smak z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich gości.
Tiramisu truskawkowe – potrzebne składniki
Aby przygotować tiramisu truskawkowe, potrzebować będziesz:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 3/5 szklanki mocnego espresso
- 2-3 łyżeczki likieru alkoholowego lub bezalkoholowego
- 300 g truskawek
- 250 g podłużnych biszkoptów
Czas przygotowania: około 25 minut i 1,5 godziny chłodzenia w lodówce.
Tiramisu truskawkowe – przygotowanie krok po kroku
- Dokładnie umyj truskawki pod bieżącą wodą, a następnie usuń szypułki.
- Przełóż 250 g truskawek do miski, dodaj połowę przygotowanego cukru i zblenduj całość, tak aby powstała jednolita masa.
- W osobnej misce ubij śmietankę, dodaj do niej serek mascarpone, likier, espresso i pozostały cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na blasze do pieczenia (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) lub foremce wyłóż biszkopty.
- Na biszkopty równomiernie wylej przygotowaną masę truskawkową i serkowo-śmietankową.
- Pozostałe truskawki pokrój w plasterki i rozłóż je na masie serkowo-śmietankowej.
- Powtórz cały proces, ułóż kolejną warstwę biszkoptów, zalej ją pozostałym musem truskawkowym, dołóż masę serkowo-śmietankową i plasterki z truskawek.
- Tak przygotowane ciasto włóż na minimum 1,5 godziny do lodówki, tak aby się schłodziło, a smak poszczególnych warstw się przeniknął.
- Przed podaniem całość możesz ozdobić świeżymi listkami mięty i posypać cukrem pudrem.
Tiramisu truskawkowe możesz przygotowywać nie tylko latem, a do jego zrobienia wykorzystać możesz też truskawki mrożone. Do przygotowania wariacji na temat tiramisu idealnie nadawać się będą też maliny.
Tiramisu truskawkowe podawać możesz w pucharkach lodowych, na talerzykach deserowych lub w małych miseczkach. Deser idealnie komponować się będzie także z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Dowiedz się również, jak przygotować pieczone ziemniaczki w ziołach.