Tradycyjne włoskie spaghetti bolognese – idealny przepis na obiad!
Szukasz idealnego przepisu na obiad? Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na tradycyjne włoskie spaghetti bolognese, które z pewnością przypadnie do gustu małym i dużym łasuchom. Dowiedz się jak w łatwy sposób przygotować danie, które zasmakuje całej rodzinie!
Włoskie Spaghetti bolognese, czyli klasyka gatunku!
To z pewnością jedno z bardziej popularnych dań kuchni włoskiej, które na stało zagościło w menu innych kultur kulinarnych. Interpretacji klasycznego przepisu jest całkiem sporo. My przedstawimy Wam sposób na tradycyjne włoskie spaghetti, które jest czymś więcej niż makaronem z mięsem i sosem pomidorowym! Zapraszamy!
Przepis na włoskie spaghetti bolognese
To włoskie danie jest naprawdę bajecznie łatwe do wykonania, a przy tym trafia w serca
(i brzuszki) nawet największych niejadków. Jak zrobić tradycyjne spaghetti bolońskie?
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 600 g obranych pomidorów z puszki
- makaron spaghetti (75 g / porcję)
- kilka łyżek tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- liście bazylii (opcjonalnie)
Jak zrobić spaghetti bolognese?
Zacznij od zeszklenia posiekanej cebuli. Dodaj do niej drobno posiekany seler naciowy oraz startą marchewkę. Obsmaż składniki i umieść je w garnku.
Na patelni podsmaż mięso i dodaj je do pozostałych składników. Dodaj wino i zacznij wszystko gotować przez ok. 5 minut. Następnie dodaj gorący bulion oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj pomidory z puszki oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj garnek i gotuj składniki na małym ogniu przez ok. 40 minut pamiętając o tym, aby co jakiś czas je zamieszać. Na koniec przygotowywania sosu ugotuj makaron spaghetti zgodnie z zaleceniami producenta i podaj danie posypane tartym parmezanem i udekorowane listkami świeżej bazylii.
Szukasz innych pomysłów na obiad? Sprawdź przepis na szparagi z piekarnika.