ObiadPrzepisy

Tradycyjne włoskie spaghetti bolognese – idealny przepis na obiad!

Szukasz idealnego przepisu na obiad? Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na tradycyjne włoskie spaghetti bolognese, które z pewnością przypadnie do gustu małym i dużym łasuchom. Dowiedz się jak w łatwy sposób przygotować danie, które zasmakuje całej rodzinie!

włoskie spaghetti bolognese

Włoskie Spaghetti bolognese, czyli klasyka gatunku!

To z pewnością jedno z bardziej popularnych dań kuchni włoskiej, które na stało zagościło w menu innych kultur kulinarnych. Interpretacji klasycznego przepisu jest całkiem sporo. My przedstawimy Wam sposób na tradycyjne włoskie spaghetti, które jest czymś więcej niż makaronem z mięsem i sosem pomidorowym! Zapraszamy!

Przepis na włoskie spaghetti bolognese

To włoskie danie jest naprawdę bajecznie łatwe do wykonania, a przy tym trafia w serca

(i brzuszki) nawet największych niejadków. Jak zrobić tradycyjne spaghetti bolońskie?

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  •  200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 600 g obranych pomidorów z puszki
  • makaron spaghetti (75 g / porcję)
  • kilka łyżek tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • liście bazylii (opcjonalnie)

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Zacznij od zeszklenia posiekanej cebuli. Dodaj do niej drobno posiekany seler naciowy oraz startą marchewkę. Obsmaż składniki i umieść je w garnku.

Na patelni podsmaż mięso i dodaj je do pozostałych składników. Dodaj wino i zacznij wszystko gotować przez ok. 5 minut. Następnie dodaj gorący bulion oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Dodaj pomidory z puszki oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj garnek i gotuj składniki na małym ogniu przez ok. 40 minut pamiętając o tym, aby co jakiś czas je zamieszać. Na koniec przygotowywania sosu ugotuj makaron spaghetti zgodnie z zaleceniami producenta i podaj danie posypane tartym parmezanem i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Szukasz innych pomysłów na obiad? Sprawdź przepis na szparagi z piekarnika.

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!