Desery

Truskawki w czekoladzie – przepis na deser gotowy w 10 minut

Truskawki w czekoladzie to prosty i efektowny pomysł na deser. Jego niewątpliwą zaletą jest szybkość przygotowania i niewielka ilość potrzebnych składników. Aby przygotować truskawki w czekoladzie, potrzebować będziesz tylko owoców, dowolnej, białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady i odrobinę mleka.

truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie – sposób przygotowania krok po kroku

  1. Wybierz ładne i kształtne truskawki i nie odrywaj ich szypułek. Będą one ozdobą i swoim intensywnym zielonym kolorem urozmaicą wygląd talerza. Najlepiej, żeby truskawki nie były za duże, tak żeby można je zjeść na raz, dzięki czemu trudniej będzie się nimi ubrudzić. Następnie dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia.
  2. Umyte truskawki rozłóż na papierowym ręczniku i pozostaw je do całkowitego wyschnięcia. W tym czasie możesz rozpuścić czekoladę.
  3. Czekoladę możesz rozpuścić na trzy sposoby – w kąpieli wodnej, garnku lub mikrofali. Najszybciej zrobisz to w mikrofali, jednak nie można w niej rozpuszczać czekolady białej. Pamiętaj, żeby dodać odrobinę mleka do czekolady mlecznej i gorzkiej, niezależnie za pomocą której metody będziesz ją rozpuszczać, dzięki czemu zrobisz to szybciej, a rozpuszczona czekolada nie będzie tak gęsta.
  4. Upewnij się, że truskawki całkowicie wyschły. Jeśli tak, trzymając za szypułki zanurzaj je w rozpuszczonej czekoladzie. Jeśli chcesz, aby truskawki były całkowicie pokryte czekoladą, możesz przekłuć je patyczkiem do szaszłyków, dzięki czemu zanurzając je w zawartości garnuszka, nie poparzysz i nie ubrudzisz sobie palców.
  5. Pozostaw truskawki w czekoladzie do całkowitego jej zastygnięcia, a następnie ułóż je ładnie na talerzu. Smacznego!

Truskawki w czekoladzie – sposób podania

Jeśli chcesz, żeby Twój deser wyglądał jeszcze bardziej efektownie, połowę truskawki zanurzyć możesz w białej, a połowę w ciemnej czekoladzie. Taki sposób podania z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Przed zaserwowaniem deseru warto zatroszczyć się o wygląd talerza, na którym podane będą truskawki w czekoladzie. Aby go nieco ożywić, możesz przyozdobić go świeżymi listkami mięty lub posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Sprawdź również, jak przygotować jajka po turecku.

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *