DeseryPrzepisy

Truskawkowa chmurka na biszkopcie – przepis na ciasto

Truskawkowa chmurka na biszkopcie to pyszne, puszyste i idealne na letnie dni ciasto. Dla wielu osób jest to smak dzieciństwa i wakacji, dlatego warto sobie go przypomnieć i je upiec, korzystając ze świeżych i soczystych truskawek, które możemy kupić latem.

truskawkowa chmurka na biszkopcie

Truskawkowa chmurka na biszkopcie – składniki

Możesz kupić w sklepie gotowy biszkopt, ale zrobienie go samodzielnie przyniesie z pewnością o wiele lepszy efekt. Do jego przygotowania potrzebować będziesz:

  • 8 całych jajek
  • 1 szklankę cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Do przygotowania warstwy galaretkowo-owocowej potrzebować będziesz:

  • 500 g truskawek
  • 2 dowolne galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki wrzątku

Do przygotowania masy śmietankowej potrzebne będą:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone

Bezę możesz także kupić gotową w piekarni, ale jeśli chcesz przygotować ją samodzielnie, potrzebować będziesz:

  • 3 białek
  • 12 łyżek cukru
  • kliku łyżeczek cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie truskawkowej chmurki na biszkopcie krok po kroku

Aby upiec truskawkową chmurkę na biszkopcie, musisz przygotować cztery warstwy i najlepiej robić to jednocześnie.

Biszkopt:

  1. Oddziel białka od żółtek i białka ubij na sztywno za pomocą miksera. Powoli dodawaj cukier i miksuj tak długo, aż się rozpuści.
  2. Do masy dodaj powoli żółtka i całość ubij. Dodaj do niej wymieszaną mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia (lub sodę oczyszczoną)
  3. Masę wylej na blasze i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.

Galaretka:

  1. Zagotuj wodę i do wrzątku wsyp galaretkę.
  2. Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój je w plasterki.

Beza:

  1. Ubij białka, jednocześnie powoli dodając cukier.
  2. Kiedy masa będzie sztywna, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną.
  3. Piecz w piekarniku ok godziny w 150 stopniach.

Krem śmietanowy:

  1. Ubij śmietanę kremówkę i dodaj do niej cukier.
  2. Do ubitej masy dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.

Aby truskawkowa chmurka na biszkopcie była gotowa, połącz wszystkie warstwy ze sobą. Na biszkopcie ułóż galaretkę, następnie truskawki i krem śmietankowy. Całość ostrożnie przykryj bezą.

Jeśli chcesz, możesz ułożyć naprzemiennie dowolną ilość warstw. Na koniec włóż ciasto do lodówki na ok 1,5-2 godziny, aby dokładnie się schłodziło, a smaki nawzajem przeniknęły.

Gotowe ciasto ozdobić możesz posypką czekoladową lub listkiem mięty, dzięki czemu będzie wyglądało jeszcze apetyczniej.

Smacznego!

Sprawdź, jak przygotować pieczone ziemniaczki w ziołach.

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!