ObiadPrzepisy

Wołowina po chińsku – dobry przepis na obiad

Wołowina po chińsku to przepis na szybki, a zarazem dobry obiad. Kuchnia azjatycka oprócz charakterystyczny smaków i aromatów słynie również z krótkiego czasu przygotowywania swoich potraw. I tak w naszym przepisie zaproponujemy wykorzystanie techniki stir-fry. Poniżej przepis na aromatyczną wołowinę po chińsku z warzywami!

wołowina po chińsku

Chińska kuchnia

Kuchnia wywodząca się z Chin łączy intensywne smaki, świeże składniki i odpowiednio dobrane techniki gotowania. Wołowina po chińsku należy do jednego z czołowych dań tej kuchni. Nasza propozycja to starannie zbilansowana kompozycja mięsa, zboża i warzyw. Przenieś do swojej kuchni niezwykłe aromaty i zapachy Dalekiego Wschodu!

Wołowina po chińsku

Nasza wołowina smażona jest w technice stir-fry. To jedna z tradycyjnych, chińskich metod szybkiego smażenia w głębokim naczyniu np. woku. Wszystkie składniki smażone są krótko i w bardzo wysokiej temperaturze. Chodź najlepiej wykorzystać do tego specjalny palnik gazowy na wok, danie to bez problemu przyrządzisz również na tradycyjnej kuchence czy na kuchence indukcyjnej.

Najważniejsza jest marynata, bowiem to ona nadaje daniu odpowiedniego aromatu. Mięso powinno się w niej namaczać minimum 6 godzin, dlatego najlepiej zacząć przygotowywać je dzień wcześniej.

Przepis na wołowinę po chińsku

Wołowina po chińsku – składniki:

  • 700 g wołowiny
  • papryka zielona i czerwona (spiczasta)
  • 1 brokuł
  • biała część pora
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego (jasnego)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • 120 ml octu ryżowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek

Wołowina po chińsku – przygotowanie

Na początek przygotuj marynatę, w której pozostawisz mięso na minimum 6 godzin w lodówce. Zacznij od posiekania czosnku i cebuli dymki. Imbir zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z oliwą oraz sosem sojowym, octem ryżowym, cukrem i sokiem z cytryny.

Mięso pokrój w paseczki i włóż do marynaty.

Zanim przystąpisz do smażenia zamarynowanego mięsa, daj mu czas na osiągnięcie temperatury pokojowej.

Rozgrzej olej na woku, a w tym czasie papryki pokrój na słupki i przygotuj drobne różyczki brokuła. Wrzuć na rozgrzane naczynie, smaż około 2 minuty i przełóż na inny talerz. Następnie na wok wrzuć mięso i smaż na wysokim poziomie grzania przed około 5 minut, dodaj podsmażone warzywa i całość wymieszaj. Gotowe!

Wołowinę po chińsku najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Sprawdź też, jak przygotować chrupiącego kurczaka w piekarniku.

Weronika Polak

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się stosunkowo niedawno, w 2021 roku, kiedy to odkryłam, że gotowanie może być pasjonujące i twórcze. Przez lata nie rozumiałam, co inni w tym widzą, ale wszystko zmieniło się, gdy zaczęłam eksplorować kulinarny świat przez poradniki na platformach społecznościowych. Teraz gotowanie stało się dla mnie prawdziwą pasją. Wciąż rozwijam swoje umiejętności, uczęszczając na różnorodne kursy kulinarne, które pozwalają mi zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Szczególnie przyciągają mnie bardziej skomplikowane dania, które wymagają większej wiedzy i umiejętności. Cenię sobie wyzwanie i satysfakcję, jaką daje mi tworzenie czegoś wyjątkowego i pysznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *