Wołowina po chińsku – dobry przepis na obiad
Wołowina po chińsku to przepis na szybki, a zarazem dobry obiad. Kuchnia azjatycka oprócz charakterystyczny smaków i aromatów słynie również z krótkiego czasu przygotowywania swoich potraw. I tak w naszym przepisie zaproponujemy wykorzystanie techniki stir-fry. Poniżej przepis na aromatyczną wołowinę po chińsku z warzywami!
Chińska kuchnia
Kuchnia wywodząca się z Chin łączy intensywne smaki, świeże składniki i odpowiednio dobrane techniki gotowania. Wołowina po chińsku należy do jednego z czołowych dań tej kuchni. Nasza propozycja to starannie zbilansowana kompozycja mięsa, zboża i warzyw. Przenieś do swojej kuchni niezwykłe aromaty i zapachy Dalekiego Wschodu!
Wołowina po chińsku
Nasza wołowina smażona jest w technice stir-fry. To jedna z tradycyjnych, chińskich metod szybkiego smażenia w głębokim naczyniu np. woku. Wszystkie składniki smażone są krótko i w bardzo wysokiej temperaturze. Chodź najlepiej wykorzystać do tego specjalny palnik gazowy na wok, danie to bez problemu przyrządzisz również na tradycyjnej kuchence czy na kuchence indukcyjnej.
Najważniejsza jest marynata, bowiem to ona nadaje daniu odpowiedniego aromatu. Mięso powinno się w niej namaczać minimum 6 godzin, dlatego najlepiej zacząć przygotowywać je dzień wcześniej.
Przepis na wołowinę po chińsku
Wołowina po chińsku – składniki:
- 700 g wołowiny
- papryka zielona i czerwona (spiczasta)
- 1 brokuł
- biała część pora
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 łyżeczki sosu sojowego (jasnego)
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki dobrej oliwy
- 120 ml octu ryżowego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- szczypiorek
Wołowina po chińsku – przygotowanie
Na początek przygotuj marynatę, w której pozostawisz mięso na minimum 6 godzin w lodówce. Zacznij od posiekania czosnku i cebuli dymki. Imbir zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z oliwą oraz sosem sojowym, octem ryżowym, cukrem i sokiem z cytryny.
Mięso pokrój w paseczki i włóż do marynaty.
Zanim przystąpisz do smażenia zamarynowanego mięsa, daj mu czas na osiągnięcie temperatury pokojowej.
Rozgrzej olej na woku, a w tym czasie papryki pokrój na słupki i przygotuj drobne różyczki brokuła. Wrzuć na rozgrzane naczynie, smaż około 2 minuty i przełóż na inny talerz. Następnie na wok wrzuć mięso i smaż na wysokim poziomie grzania przed około 5 minut, dodaj podsmażone warzywa i całość wymieszaj. Gotowe!
Wołowinę po chińsku najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Sprawdź też, jak przygotować chrupiącego kurczaka w piekarniku.