ObiadPrzepisy

Wołowina po koreańsku – przepis z kuchni azjatyckiej

Bogata historia kuchni azjatyckiej sprawia, że jej dania są słynne na całym świecie. Tak właśnie jest z wołowiną po koreańsku, która stała się niemalże kulinarną wizytówką Korei. Potrawa znana również pod nazwą bulgogi, jest stosunkowo łatwa i szybka w wykonaniu. Poznaj nasz przepis z kuchni azjatyckiej i przygotuj najlepszą wołowinę po koreańsku!

Wołowina po koreańsku

Wołowina po koreańsku

Danie to jest najbardziej rozpoznawane jako bulgogi. Jest to  długo marynowane mięso wołowe pokrojone w drobne i cienkie paski. Kluczem do sukcesu jest marynata. Wystarczy kilka prostych składników i czas na zamarynowanie mięsa, aby wyczarować prawdziwe azjatyckie dzieło na talerzu!

Przepis na wołowinę po koreańsku

Nasza propozycja na wykonanie wołowiny po koreańsku jest naprawdę prosta do wykonania i z pewnością poradzi sobie z nią nawet mniej doświadczony kucharz. W kilka minut w domu będzie pachnieć jak w najlepszej, azjatyckiej restauracji. Gotowy wypróbować przepis na bulggigi?

Wołowina po koreańsku krok po kroku

Kuchnia azjatycka ryżem stoi, tak i też do wołowiny po koreańsku nie powinno go zabraknąć. Na każą porcję mięsa zaplanuj miseczkę ryżu. Jako surówka świetnie sprawdzi się kimchi lub cienko starta marchewka. A już teraz dowiedz się jak przygotować wołowinę po koreańsku:

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu na bazie chilli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera naciowego
  • listki kolendry
  • czarny sezam

Jak przygotować wołowinę po koreańsku?

Zacznij od pokrojenia wołowiny na cienkie paseczki. Następnie przełóż ją do naczynia, w którym mięso zamarynujesz. Dodaj przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, starty korzeń imbiru, olej sezamowy oraz sos na bazie chili. Wymieszaj dokładnie, a na koniec dodaj cukier i podstawę sosu, czyli sos sojowy. Dokładnie wymieszane składniki wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny. Marynatę możesz również przygotować wieczór wcześniej. Mięso z lodówki należy wyciągnąć godzinę przed smażeniem.

Po upływie czasu, gdy mięso jest już zamarynowane, wystarczy 20 minut na skomponowanie całego dania. Zacznij od pokrojenia warzyw. Cebulę pokrój w piórka, a seler w drobne paseczki. Pamiętaj o przygotowanie dodatków, czyli ryżu i surówce.

Rozgrzej olej na patelni lub woku i zacznij smażyć wołowinę, aż do zarumieniania. Następnie przełóż ją na ciepły talerz. Na tej samej patelni lub  woku podsmaż warzywa. Na koniec wymieszaj mięso z warzywami i chwilę jeszcze podsmaż. Danie jest gotowe!

Sprawdź też przepis na jajka sadzone.

Martyna Jędrysiak

Cześć, jestem Martyna, dla znajomych Tinka, współautorka bloga. Moją pasją jest odkrywanie nowych sposobów na szybkie przygotowanie smacznych dań. Choć uwielbiam tradycyjną kuchnię polską, nie ograniczam się tylko do niej. Zawsze jestem gotowa na kulinarne eksperymenty, które pozwalają mi łączyć różnorodne smaki i techniki z całego świata. Moim celem jest dzielenie się z Wami przepisami, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania, nawet gdy czas nie gra na naszą korzyść. Dołączcie do mnie, aby odkryć, jak przyjemne i inspirujące może być gotowanie!