ObiadKolacjaPrzepisy

Chrupiący kurczak pieczony w piekarniku, czyli przepis dla każdego

Chrupiący kurczak do doskonała przekąska na co dzień i od święta. Kusi swoim aromatem i soczystym smakiem. W naszym przepisie odkryjesz tajemnice chrupiącej skórki kurczaka. Przygotuj  smakowitą ucztę, która przypadnie do gustu każdemu!

Chrupiący kurczak — przepis na sukces

Tego przepisu nie będziesz żałować. Chrupiący kurczak to danie, które od wieków towarzyszy nam w kuchni. Drób był przysmakiem serwowanym już na magnackich i szlacheckich ucztach, a jego wartości odżywcze sprawiają, że chętnie po niego sięgamy i dzisiaj. Odpowiednio przygotowany kurczak z piekarnika może być prawdziwie chrupiący i aromatyczny.

Jak upiec kurczaka, by był chrupiący?

Najważniejszy jest tutaj odpowiedni dobór poszczególnych składników potrzebnych do przygotowania dania. Przede wszystkim warto zadbać o świeże mięso, które będzie wysokiej jakości – pamiętaj o świadomym wyborze produktów żywieniowych. Wybierając mięso od sprawdzonych hodowców, którzy nie bazują na antybiotykach zmniejszasz ryzyko chorób związanych z odpornością na antybiotyki, a także działasz na korzyść dla całego środowiska. Wybierz takiej dobrej jakości olej do smażenia i ekologiczne jajka.

Przepis na chrupiącego kurczaka

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej smażone

Jak piec kurczaka?

W jednym naczyniu roztrzep całe jajka, a do drugiego wsyp mąkę, czosnek w proszku i paprykę. Dokładnie obtocz kurczaka posypką, a następnie posmaruj jajkiem. Kolejnym krokiem jest obtoczenie w bułce tartej. Zadbaj o to, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zarówno posypką, jajkiem jak i bułką tartą. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Kurczaka ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz ok. 40 min, sprawdzając, aby skórka była odpowiednio przypieczona, ale nie spalona.

Taki chrupiący kurczak jest bogatym źródłem składników odżywczych  takich jak białko, witaminy B6, niacyny i  minerały. Jeśli przygotowujesz danie z myślą o alergiach z powodzeniem z przepisu możesz wyeliminować jajka czy bułkę tartą, która zawiera gluten. Możesz z powodzeniem poszukać bezglutenowych alternatyw.

Chrupiącego kurczaka serwuj z ulubionymi warzywa i surówkami, na przykład z domową mizerią. Doskonale komponuje się zarówno ze smakiem gotowanych ziemniaków, jak i domowych frytek. Danie dla całej rodziny gotowe – smacznego!

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *