Inne przepisyKolacjaObiadPrzepisy

Grillowane warzywa  – prosty przepis

Grillowane warzywa to smak lata, relaksu i przyjemności. Mogą być serwowane zarówno jako samodzielne danie jak i doskonały dodatek do sałatek, mięs i serów. To, jakie warzywa na grilla wrzucisz, zależy wyłącznie od Twojego apetytu. Wraz z wiosną na  straganach i sklepowych pułkach pojawia się mnóstwo kolorowych warzyw, które doskonale sprawdzą się w wersji grillowanej. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na warzywa z grilla, który sprawdzi się na każdą okazję!

Jak zrobić grillowane warzywa?

Grillowanie warzyw jest naprawdę proste. Oczywiście nasz przepis na klasyczne warzywa z grill możesz z powodzeniem modyfikować zarówno w kwestii dobranych warzyw, jak zastosowanych marynat i przypraw. Warzywa grillowane są nie tylko pyszne, ale również zdrowe, dlatego mogą regularnie gościć na Twoim talerzu.

Jakie warzywa na grilla?

Wybór jest naprawdę duży. Przygotowaliśmy listę warzyw, które doskonale sprawdzą się podczas wiosennego czy letniego grilla:

  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • cukinia,
  • pieczarki,
  • bataty,
  • bakłażany,
  • cebula,
  • szparagi,
  • kukurydza (kolba).

Przepis na grillowane warzywa  – porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml dobrej jakości oliwy
  • Sól i pieprz

Jak grillować warzywa?

Zacznij od przygotowania marynaty. Do szklanki dodaj oliwę, zioła i drobno posiekany czosnek (może być także przeciśnięty przez wyciskacz do czosnku) oraz zioła prowansalskie, sól i pieprz. Marynata do warzyw jest bardzo ważna, bowiem chroni je przed ewentualnym przypaleniem.  Następnie wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz, następnie z papryk usuń gniazda nasienne i  pokrój w miarę duże, podłużne paski. Cukinię (nie musisz jej obierać!) i cebulę pokrój w talarki. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój na ćwiartki. Wszystko umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj razem z marynatą do warzyw i pozostaw na ok. 30 min.

Następnie umieść warzywa na kratce grillowej lub specjalnej aluminiowej blaszce. Z powodzeniem możesz także użyć patelni grillowej, która nadaje się do pieczenia na wolnym ogniu. Opiekaj kilka minut z każdej ze stron, aby warzywa stały się miękkie. Smacznego!

Jak zrobić kalafiora z grilla?

Grillowany kalafior to wspaniały dodatek do różnych dań, ale doskonale sprawdzi się także podany samodzielnie w towarzystwie świeżej bagietki. Przy okazji jest to jedna z najmniej kalorycznych przekąsek z grilla. Sprawdź przygotowany przez nas przepis!

grillowane warzywa

Grillowany kalafior – porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • 100 ml wysokiej jakości oleju
  • pietruszka lub kolendrą

Grillowanie kalafiora:

Kalafiora umyj i osusz, a następnie pokrój w ok. 2 cm plastry. Następnie nasmaruj je przyprawami: kurkumą, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem oraz olejem. Tak przygotowanego kalafiora umieść na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na drobnej kratce grilla. Piecz do momentu, aż warzywo się zarumieni i zmięknie. Na koniec kalafiora posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Jak upiec kukurydzę na grillu?

Kukurydza to czysty smak lata. Jest zdrowa, pożywna i doskonale nadaje się do grillowania. Aby zrobiła się szybciej, warto ją chwile przed pieczeniem namoczyć w wodzie. Pamiętaj również, aby nie odrywać z niej wszystkich liści, bowiem wykorzystasz je podczas pieczenia na grillu!

Grillowana kukurydza z liśćmi – porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy z liśćmi
  • Sól i pieprz
  • Masło (opcjonalnie)

Grillowanie kukurydzy:

Przygotuj kukurydze usuwając największe liści i pozostawiając te najbliżej kolby. Usuń wszystkie włókna. Liście delikatnie odsuń i mocz kolby przez ok. 30 min w wodzie. Następnie osusz i posyp ziarna solą oraz pieprzem. Odwiń z powrotem liście i otul nimi kolby kukurydzy. Tak przygotowane kukurydze wrzuć na ruszt rozgrzanego grilla lub na tackę grillową. Po upływie ok. 10 minut delikatnie zsuń liści. Grilluj dalej do momentu, aż ziarna zaczną być naprawdę rumiane (mniej więcej ok. 10 minut). Kukurydze możesz podawać z odrobiną masła jako dodatek do innych warzyw lub grillowanych mięs. Smacznego!

Gdy zrobisz już grillowane warzywa, sprawdź inne propozycje obiadów TUTAJ!

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *