ObiadBlog

Smaczny obiad – TOP 5 propozycji z kuchni polskiej

Kluczem do satysfakcjonującego i komfortowego gotowania posiłków na co dzień jest przede wszystkim dobry pomysł. Przygotowaliśmy 5 pomysłów na smaczny obiad, który może zagościć u Ciebie w domu. Tradycyjna polska kochania jest wszechstronna i z pewnością każdy znajdzie przepis dla siebie. Zapraszamy!

smaczny obiad

„Co dziś na obiad?”

To pytanie zna chyba każdy! Obiad to specyficzny posiłek w ciągu dnia, który reguluje nasz dzień i pozwala zachować siłę na całe popołudnie oraz wieczór. W zależności od kultury i specyfiki danego domu jedzony jest zazwyczaj w porze popołudniowej. Jest to moment wyciszenia po porannych i okołopołudniowych obowiązkach. W wielu domach obiad jest posiłkiem, który jedzony jest wspólnie z całą rodziną. Niestety tę tradycję coraz częściej pomijamy, bowiem w zgiełku zajęć i szybkiego tempa trudno w ciągnie dnia znaleźć jeden wspólny moment, aby usiąść do stołu. Jednak jeśli tylko jest to możliwie, gorąco zachęcamy do wspólnego celebrowania posiłków na co dzień!

Bardzo często głównym problemem kucharza nie jest samo wykonanie jedzenia, ale… pomysł na to co przygotować. Dlatego przychodzimy na ratunek i podsyłamy Wam TOP 5 propozycji z kuchni polskiej na smaczny obiad.

TOP 5 obiadów na co dzień

1. Kotlet mielony z ziemniakami i mizerią

To pyszne danie będzie smakowało i młodszym i starszym łasuchom! Przepis nie jest trudny, ale warto pamiętać o wyborze dobrej jakości mięsa. Pamiętaj, aby ilość składników dopasować no ilości głodnych brzuchów przy stole. My podajemy jedynie orientacyjne ilości dla 2-3 osób.

Lista zakupów:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg dobrej klasy zmielonego mięsa wieprzowego
  • 4 ogórki gruntowe
  • 200 ml śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 g bułki tartej
  • 1 pszenna bułka kajzerka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Pęczek świeżego koperku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane  lub olej do smażenia
  • masło (opcjonalnie)

Przepis na mielone krok po kroku

Zacznij od namoczenia kajzerki w mleku (jeśli wolisz możesz równie dobrze namoczyć ją w letniej wodzie) przez ok. 15 minut. W tym czasie umyj i obierz ziemniaki i zacznij je gotować. Możesz to zrobić klasycznie w wodzie lub wykorzystać garnek do gotowania na parze. Ziemniaki gotują się ok. 20 minut dlatego po upływie 15 minut warto zacząć kontrolować stan ich miękkości.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zarumień ją delikatnie na patelni. Wymieszaj w dużej misce mielone mięso z cebulą, dodaj namoczoną kajzerkę (nim składniki połączysz, kajzerkę koniecznie odciśnij jeszcze z nadmiaru mleka!) oraz jajko, tymianek, oregano, sól i pieprz. Całość najlepiej wyrabiać dłonią, aż do uzyskania w jednolitej konsystencji. Z mięsa zacznij formować płaskie kotlety, które następnie obtocz w tartej bułce. Smaż na klarowanym maśle lub dobrej jakości oleju na odpowiednio rozgrzanej patelni przez ok. 4 minuty z każdej ze stron. W tym czasie ekspresowo przygotuj mizerię. Umyj i obierz ogórki, zetrzyj w drobne plastry, dodaj posiekanego kopru i wymieszaj ze śmietaną lub jogurtem. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Gotowe! Danie podawaj z posypanymi świeżym koperkiem ziemniaczkami.

2. Tradycyjne gołąbki

Gołąbki to kolejne tradycyjne danie kuchni polskiej. To nic innego jak nadziewane liście białej kapusty. Danie można wykonać zarówno z mięsem jak i w wersji wegetariańskiej. My przygotowaliśmy przepis na klasyczne gołąbki z ryżu, mięsa, cebuli i przypraw, podawane z sosem pomidorowym.

Lista zakupów:

  • 750 g dobrej klasy mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g białego ryżu
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1,5 l bulionu
  • 500 g przecieru z pomidorów
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przepis na gołąbki

Ryż przepłucz i ugotuj do miękkości. Cebulę najlepiej obrać i zetrzeć drobno na tarce. Następnie połącz mięso, ugotowany ryż i cebulę w dużym naczyniu. Do smaku przypraw solą i pieprzem. Przygotuj kapustę zaczynając od usunięcia zewnętrznych liści i wycięcia głąba. Tak przygotowaną kapustę gotuj przez ok. 15 minut (warto ją obrócić w czasie gotowania). Wyjmij kapustę i zacznij odrywać z niej liście. Ważne, aby za pomocą noża odciąć z nich wszelkie zgrubienia.

Zacznij zawijać mięso liśćmi podobnie jak w procesie tworzenia krokietów — pamiętaj, aby mięso było opatulone nimi szczelnie, aby farsz podczas gotowania nie wydostał się na zewnątrz. Gdy wszystkie gołąbki są gotowe przejdź do przygotowywania garnka. Wybierz garnek z dużym, szerokim dnem, a następnie wyłóż je liśćmi kapusty. Zagotuj bulion. Gołąbki ułóż w garnku usłanym liśćmi i zalej rozgrzanym wywarem. Gotuj przez ok. 50-60 minut. Na koniec nie wylewaj wywaru. Wykorzystasz go do zrobienia pomidorowego sosu. Po odcedzeniu gołąbków wymieszaj wywar oraz przecier pomidorowy i dopraw do smaku oregano, tymiankiem, papryką, solą i pieprzem i gotuj przez ok. 10 minut. Gotowe! Podawaj gołąbki oblane pysznym, domowym sosem.

3. Bigos — smaczny obiad!

Bigos to aromatyczny, gęsty i pełen smaku gulasz wykonany z białej kapusty, kapusty kiszonej, mięsa i charakterystycznych dodatków. Jest to danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Jego słodko-kwaśny smak sprawia, że smakować będzie także dzieciom. Danie to można ugotować  na zapas – im więcej razy bowiem bigos jest podgrzany tym bardziej staje się aromatyczny!

Lista zakupów:

  • 200 g wieprzowiny
  • 200 g wołowiny
  • 200 g aromatycznej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g białej kapusty
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu z pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Jak ugotować bigos?

Zacznij od namoczenia grzybów przez ok. 1 godzinę. Następnie przygotuj mięso: wieprzowinę możesz podpiec w piekarniku (najlepiej w rękawie do pieczenia), a wołowinę uduś na patelni.

W tym czasie kapustę kiszoną przepłucz, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki. Umieść w dużym garnku, dodaj olej, namoczone grzyby, śliwki i liście laurowe i zalej ok. 2 szklankami wody. Zagotuj pod przykrywką. Następnie zdejmij pokrywę i gotuj bez niej przez ok. 20 minut, ponownie zakryj i gotuj do momentu, aż kapusta stanie się naprawdę miękka. Białą kapustę poszatkuj i dodaj do gotującej się kapusty kiszonej. Takie połączenie sprawi, że ten smaczny obiad będzie jeszcze lepszy.

Na patelni podsmaż boczek, kiełbasę i cebulę, pokrojone w drobną kostkę. Przygotowane mięsa także pokrój w kostkę i wszystkie składniki połącz z kapustami dodając 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość duś przez około 40 minut. Dodaj sól i pieprz oraz kminek. Tradycyjny bigos powinno się gotować nawet kilka dni, należy jednak pamiętać o utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia. Kontroluj więc ilość wody, aby w razie czego jej  odrobinę dolać. Smacznego!

4. Placki ziemniaczane dla każdego łasucha

Placki z ziemniaków to niezawodny przepis na sycące i pyszne danie. Można je serwować ze śmietaną lub ulubionym sosem np. sosem grzybowym, pomidorowym, ajwarem lub też z cukrem. To, na którą opcję postawisz, zależy wyłącznie od Twojego podniebienia! Stwórz smaczny obiad dla swojej rodziny.

Lista zakupów:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • ćwiartka cebuli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • składniki na ulubiony sos

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Pozostaw w naczyniu na kilka minut, nie mieszając ich. Odlewaj zbierający się sok, a na koniec dokładnie odciśnij z niego całe ziemniaki. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę, dodaj do ziemniaków razem z jajkiem i szczyptą soli. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i rozkładaj porcje ciasta wielkości jednej pełnej łyżki formując je na kształt placka. Smaż przez ok. 3 minuty z każdej ze stron, aż placki uzyskają złocisty kolor. Serwuj na ciepło z wybranym dodatkiem. Smaczny obiad gotowy!

5. Gulasz warzywny z ryżem na obiad

To idealne danie dla osób, które unikają spożywania mięsa lub całkowicie wyeliminowały je z diety. Warzywny gulasz jest pożywny i zdrowy. Podawany z ryżem będzie bardzo delikatny i aromatyczny. Danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu,  a talerz bajecznie kolorowy i pełen wartościowych składników!

Lista zakupów:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 pomidory
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • dobry olej lub oliwa
  • 400 g ryżu białego lub pełnoziarnistego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis na gulasz z warzyw

Wykonanie tego przepisu zacznij od smażenia i obrania pomidorów. Następnie pokrój je w kostkę. Ziemniaki oraz marchewkę umyj, obierz i także pokrój w kostkę. Cukinie wraz ze skórką pokrój na cienkie plasterki.

Z obu papryk usuń gniazda nasienne i przygotuj cienkie paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zarumień go delikatnie na rozgrzanej patelni. Dodaj ziemniaki, marchewkę i smaż pod przykryciem. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją. Następnie do duszących się warzyw dodaj pomidory, cukinię i paprykę. Warzywa duś do miękkości, a na koniec dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj ryż oblany warzywnym gulaszem.

Szukasz jeszcze innych pomysłów na smaczny obiad? Sprawdź na przykład przepis na chrupiącego kurczaka.

Sylwia Biały

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!